Сьогодні багато пристроїв можуть підключатися до Інтернету, щоб отримувати і надсилати інформацію. Ця можливість робить пристрій “розумним” або “смарт”, тобто більш ефективним. Проте разом з безсумнівними перевагами Інтернету речей приходить і багато негативних аспектів, пов’язаних з кібербезпекою: збільшується кількість векторів атак. Таким чином, кожен з нас може стати жертвою кіберзлочинців, навіть використовуючи звичайні речі.

Разом з розвитком Інтернету речей також вдосконалюються методи вторгнення в «розумні» пристрої. Уже зараз існує велика кількість вірусів для пристроїв Інтернету речей, та арсенал інтелектуальних пристроїв, що піддаються таким атакам, включає не тільки роутери, телеприставки та IP-відеокамери. Особливий інтерес з точки зору кібербезпеки представляють дрони.

Сьогодні Україна – одна з найрозвиненіших країн у Європі з використання дронів.З початком повномасштабних бойових дій на лінії фронту однаковим успіхом використовуються як військові, так і цивільні дрони.Військові дрони –це особливий тип безпілотників, які мають велику дальність польоту, велику вантажопідйомність, автономність та високу продуктивність. Керувати такою технікою можуть лише кваліфіковані фахівці. Однак не варто недооцінювати важливість цивільних дронів у воєнний час. Ці дрони виявилися дуже корисними і у військових цілях. Вони дуже компактні, дають змогу одразу зрозуміти принципи управління БПЛА і дають можливість пілотам-початківцям попрактикуватися в польотах. Наприклад,цивільні БПЛА використовуються для розвідки та знищення загарбників.

Студенти кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ стараються боронити інформаційно-комунікаційний фронт в міру своїх можливостей. Так і виникла ідея створення  дронів на кафедрі ТЕІБ. Ініціатором задумки став Олександр Паламарчук, студент 4 курсу спеціальності 125 Кібербезпека та захист інформації, ідею якого підтримав завідувач кафедри ТЕІБ професор Василь Різак.

«Коли йдеться про копійчані іграшки з «АліЕкспрес», в пультах яких не застосовується авторизація при з’єднанні з приймачем, «перехоплення дрону» не становить особливої технічної складності. Якщо відразу після включення живлення коптера або приєднання до нього акумулятора, в момент, коли на безпілотнику швидко блимає світлодіодний індикатор і пристрій знаходиться в режимі пошуку передавача, першим увімкнути поблизу аналогічний трансмітер (при використанні універсальних пультів ще доведеться натиснути кнопку Bind), то дрон з високою ймовірністю «підчепиться» саме до нього і «втратить» оригінальний. А от якщо ми говоримо про більш-менш серйозну техніку, то тут набагато складніше», – розповідає Олександр,зачинатель проєкту.

 До команди також увійшли студенти кафедри – Олександр  Паламарчук, Федір Чейпеш, Дмитро Решетар, Павло Крулікевич та аспірант Любомир Боценюк.

 На початку, їм на допомогу прийшли високваліфіковані співробітники Держспецзв’язку, які навчали студентів навіть азам пайки. Пройшовши прискорений етап навчання – тренування, студенти почали свій шлях до створення дронів.

Одним із помічників із боку Збройних Сил України став пан Олег, який поділився із студентами досвідом керування навчально-тренувального центру «Комплекс». Дана установа надає можливість навчання цивільного населення початковим загальновійськовим курсам: практичний курс для підготовки військових інструкторів БПЛА; курси виявлення БПЛА радіосканером; опанування програмних комплексів кропива, дельта.

Спочатку хлопці почали виготовляти деякі деталі на 3-D принтері. Саме тут потрібно було додати трохи терпіння, адже  робота дуже кропітка і потребує неабиякої уважності.

«Ось такі елементи в нас виходили на початку. Звісно, не все так просто – були зразки, які просто ламались чи мали ще якісь дефекти, але методом проб і помилок ми йдемо до кращого результату!»,- зазначає Олександр Паламарчук.

Наступним етапом була пайка та збірка деталей до суцільного зразку. Цей процес вимагав у студентів витривалості та досвіду, за яким вони звернулись до представників Держспецзв’язку у Закарпатській області.

«Етап збірки дронів – це цікавий процес, який потребує уваги до деталей і точності. Я відчував певне хвилювання, але в той же час був концентрованим на завданні.  Під час збірки та запуску дронів виникали різні проблеми. Наприклад, складність у збірці окремих компонентів, виникнення технічних неполадок, які потребували швидкого вирішення, або непередбачені погодні умови, які могли ускладнити запуск. Також були проблеми з програмним забезпеченням і налаштуванням системи»,- додає Любомир Боценюк.

І  майже фінальний етап – це процес запуску дронів,що є найбільш хвилюючим моментом  усієї роботи. Спочатку був пробний запуск в лабораторії, а вже потім на полігоні. Саме тут і можна побачити, чи правильно була зроблена робота на попередніх стадіях.

«Під час запуску ми дуже хвилювались. Було і захоплення від того, що все пройшло успішно, і я можу спостерігати, як дрони відлітають. Також були раді, що все працює правильно і немає непередбачених проблем.  Робота в команді під час всього процесу була важливою. Кожен учасник команди відігравав свою роль у збиранні, налаштуванні та запуску дронів. Спільна робота дозволяла нам ефективно вирішувати проблеми, які виникали під час процесу, та сприяла успішному виконанню завдання. Крім того, комунікація в команді була важливою для координації дій та забезпечення безпеки під час всього процесу»,- описує Олександр Паламарчук.

Приємно зазначити, що успіх студентів кафедри ТЕІБ привернув увагу спонсорів, які уже надали фінансову допомогу для запчастин нових 10 дронів.

Зараз на кафедрі ТЕІБ функціонує добре облаштована повноцінна лабораторія дронів повного циклу – від друку запчастин до можливості тестових польотів на полігоні.

Особливу подяку кафедра ТЕІБ висловлює Петру Маркевичу, начальнику Держспецзв’язку у Закарпатській області. Завдяки зусиллям Петра Вікторовича одержано дозвіл Закарпатської ОВА на проведення випробувань студентських дронів у польових умовах.

«Наша співпраця з кафедрою ТЕІБ триває вже не перший рік. Нещодавно ми закріпили нашу комунікацію,уклавши меморандум  між Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Ужгородським національним університетом про організацію взаємодії у сфері захисту інформації та кіберзахисту. Я впевнений, що лабораторія дронів, створена на кафедрі ТЕІБ, завдяки ентузіазму студентів та кропіткій роботі колективу кафедри, у тісній співпраці з фахівцями Держспецзвязку, уже найближчим часом може перерости у дещо більше, а саме у Центр операторів БПЛА для підготовки кваліфікованих спеціалістів – операторів БПЛА. Саме таким чином ми плануємо розвинути технологію створення, виявлення  і нейтралізації  БПЛА у такий непростий для України час», – додає Петро Маркевич.

Кафедра ТЕІБ виражає свою вдячність всім, хто долучився і надалі підтримує процес створення дронів. Ми разом прямуємо до перемоги і докладаємо всі зусилля, щоб надалі жити, вчити та працювати під мирним небом України!

Яна Легеза

 

https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/zletili-uvis-droni-studentiv-kafedri-teIb-.htm