6–10 березня студенти та аспіранти кафедри твердотільної електроніки  та інформаційної безпеки у складі 5-ти людей мали змогу відвідати зимову школу NESY в Австрії. Така можливість з’явилась завдяки кафедрі ТЕІБ та потужній програмі ЄС “Горизонт 2020”.

“Горизонт 2020” — це найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом близько 80 млрд. євро. Вона розрахована на 2014–2020 роки і метою має досягнення трьох головних завдань:

  • зробити Європу привабливим місцем для провідних науковців;
  • сприяти розвитку інноваційності та конкурентноспроможності європейської промисловості і бізнесу;
  • за допомогою науки вирішувати найбільш гострі питання сучасного європейського суспільства.

Завдяки фінансуванню даної програми, студенти, аспіранти та наукові співробітники кафедри отримали змогу поїхати в Австрію для навчання у зимовій школі. І, відверто кажучи, масштаб даної події вражає! Зимова школа NESY має багату історію: цього року відбулась ювілейна, десята її зустріч. Кожного разу це насичений тиждень лекцій, доповідей і обговорень, об’єднаних спільною тематикою — на цей раз говорили про дослідження біологічних систем. Окрім тематики, школа також щоразу змінює свою локацію: цього року зустріч проводилася у курортному містечку Альтаусзее на базі гірськолижного готелю JUFA, із вікон якого відкривалися неймовірні краєвиди на Альпи. Та, незважаючи на це, розслаблятися не було змоги, адже на учасників чекали масштабні інформаційні семінари із доповідачами з різних науково-дослідних інститутів Європи, насичена програма і величезна кількість інформації. Не кажучи вже про хорошу практику англійської мови, оскільки всі лекції і спілкування велися саме нею.

Розклад дня був наступний:

  • 8:30–12:00 — годинні навчальні лекції від представників різних європейських університетів, де лектори розповідали про свою наукову інфраструктуру та техніки проведення в її рамках експериментальних досліджень.
  • 17:15–19:00 — запрошені доповіді та доповіді молодих науковців про результати своєї дослідної роботи, тривалістю 25–30 хв. кожна.
  • 20:00–21:00 — ключові доповіді від провідних науковців Європейського Союзу.
  • Під час доповідей у слухачів була можливість задавати будь-які питання і отримати на них конструктивні відповіді. Заохочувалися питання просто посеред лекцій. А в кінці дня всі учасники мали можливість познайомитись, обговорити наукові доробки відкриття один одного вже у неформальній обстановці.Зі слів студентів, надзвичайно цікаво було знаходитись в колі таких інтелігентних людей, спостерігати, як лектори із неймовірним захопленням розповідають про свою роботу, діляться інформацією про наукові дослідження, різні відкриття, і ця практика дала хороше розуміння того, що бути науковцем — це круто!

офіційний сайт – http://nesy.unileoben.ac.at/de/5716/