Ужгородський національний університет вже має великий досвід співпраці з європейськими вишами. Перші угоди були підписані ще в 60-х роках минулого століття. Наразі найбільш тісними є зв’язки з сусідніми країнами: Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією. Обирають тільки надійних вузів-партнерів. Це державні та приватні університети з хорошим кадровим потенціалом, відповідним рівнем акредитації та високою якістю навчання. Студенти мають можливість семестр провчитися у закордонному вузі і ті дисципліни, які вони там здали, будуть зафіксовані у європейському додатку до диплома УжНУ.

Мирослава ЛЕНДЬЕЛ, проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків

Традиційним для нашого університету є співпраця із університетом Етвеша Лоранда в Будапешті. І наші угорськомовні студенти, не лише студенти з Українсько-угорського навчального інституту, але й інші студенти, які володіють угорською мовою, можуть протягом семестру навчатися в цьому університеті. Знову ж таки створюється комфортне навчання для зарахування предметів, здобутих у цьому університеті. А також, при бажанні, здобувати другий диплом у цьому університеті, не втрачаючи статусу студента УжНУ.

Студенти-словакісти після закінчення бакалаврату також мають можливість безкоштовно навчатися у Пряшівському університеті та одночасно залишатися студентами УжНУ дистанційно або за індивідуальним графіком. Керівники вишу зізнаються, намагаються зробити так, аби кожен факультет активно брав участь у міжнародній співпраці. Це дає змогу студентам розширити кругозір та підвищити рівень своїх знань. Цим самим покращується і статус самого університету.

Мирослава ЛЕНДЬЕЛ, проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків

Математики уже вийшли на рівень подвійних дипломів. Тому що є група студентів, які бажають їх здобувати. Рухаються до цього студенти туризму та міжнародної комунікації. Угорськомовні наші студенти, студенти-словакісти давно вже користаються цією можливістю. І також надзвичайно активним є факультет міжнародних економічних відносин, де на рівні факультету встановлено звязки з Полонійною академією у Польщі, це Ченстохова. І близько десятка студентів одночасно навчаються і в цьому закладі.

УжНУ також є членом Рамкової програми Європейського Союзу «Горизонт 2020». Орієнтована вона на фінансування науки та інноваційних розробок з загальним бюджетом близько 80 млрд. євро. Студенти та аспіранти кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки УжНУ отримали змогу поїхати в Австрію на навчання у зимовій школі NESY. Учасниками її були також представники з Німеччини, Шотландії, Франції та інших країн.

Павло ДАНИЛЮК, учасник програми «Горизонт-2020»

І в рамках цієї програми організовувалася поїздка з метою навчання 5-ти студентів. Не стільки навчання, як ознайомлення з тим, що інститути ЄС можуть представити, яку апаратуру надати для того, аби ми могли туди приїжджати і проводити наші дослідження. Програма була дуже насичена. Тобто з ранку до вечора це були лекції, по годині, по 20 хвилин від провідних експертів ЄС, від молодих вчених, які представляли свої наукові доробки.

Керівництво УжНУ також активно підтримує міжнародні програми стажування для викладачів. Вже давно апробовано формат спільного проведення конференцій та лекцій із закордонними партнерами. Нещодавно вісім викладачів вишу взяли участь в освітній програмі ERASMUS+, що фінансується Європейським Союзом. Політолог Іван Стряпко є одним із них. У Кошицький університет приїхав з курсом лекцій про політичні та соціальні проблеми, які існують в Україні та шляхи їх подолання. Зізнається, отримав колосальний досвід.

Іван СТРЯПКО, політолог

Це були міжнародні грантові проекти і, відповідно, ми не витрачали власні кошти і університет не витрачав власні кошти, а за допомогою міжнародної підтримки. Програма передбачала тиждень нашого перебування у Словаччині. Мається на увазі, сім днів. Відповідно ми читали лекції, а також в ході лекцій ми мали дискусії, або обговорення тих проблем, про які ми розповідали словацьким студентам.

Міжнародна співпраця – це та ланка, яку керівництво УжНУ і надалі прагне активно розвивати та налагоджувати нові звязки. Наразі планують укласти угоди з одним із провідних німецьких університетів у місті Мюнхен. Виш також є партнером у семи проектах, які підтримують уряди Норвегії та Словаччини. Це і молодіжне спортивне співробітництво і налагодження комунікації між Україною та Словацькою Республікою через створення медіапродукту. Останній актуальний для студентів-журналістів УжНУ та Трнавського університету. Така співпраця сприяє зміцненню авторитету УжНУ не тільки в українському, але й світовому освітньому та науковому співтоваристві.