Чи мріяли Ви колись спробувати себе в ІТ-сфері або навчитися структурувати вже наявні знання? Мова йде про нішу платформ типу Notion (суміш всіх популярних форматів, які використовують для роботи) або Сoda (новий сервіс для редагування документів і спільної роботи), які покликані автоматизувати роботу цілої команди програмістів. Така можливість підходить для людей, які не вміють або не знають складного програмування. Наприклад, для власників маленького чи середнього бізнесу. Це хороша спроба переосмислити існуючі Google Sheets, Microsoft Word та Excel.

Аспірант кафедри ТЕІБ Павло Данилюк створив освітній ютуб-канал

   Випускник кафедри ТЕІБ, а зараз вже топ-експерт на платформі Сoda.iо, Павло Данилюк, створив  ютуб-канал, де вирішив поділитися досвідом та знаннями.

Свою діяльність, як ІТ-фахівець, Павло розпочав ще у далекому 2012 році. Далі займався створенням додатків для Android. Але потім знайшов себе на одній з no code платформ Сoda.io, та став там топовим спеціалістом.

 «Записувати відео я почав ще восени 2019 року, коли вже мав кілька виконаних замовлень по Coda і трохи цікавих рішень, якими хотів поділитися зі спільнотою користувачів. Деякий час я завантажував ролики на особистий канал, а теперішній Coda Tricks відкрив на початку 2021 паралельно із запуском Patreon. Мені хотілося ділитися тим, що я знаю!  Це додавало мені впізнаваності та притягувало клієнтів»,- розповідає Павло  про ідею створення каналу.

На початку, всі ролики Павла були імпровізовані та через це дуже об’ємними. Виникали проблеми із монтажем та послідовністю інформації у них. Врешті-решт,формат змінився на стріми,які часто тривали понад дві-п’ять годин. Людям важко давалося сприйняття інформації у такому масштабі,тому Павло повернувся до клієнтської роботи,а після початку повномаштабного вторгнення рф на територію України, ресурсу на створення будь-якого контенту практично не залишилось.

  «Після дуже невдалого 2023 року, коли криза накрила і клієнтів також, робота перетворилася на щурячі перегони, коли заробленого вистачало тільки до того часу, щоб знайти нового клієнта. Для того, щоб змінити ситуацію був потрібен якісний стрибок. Тоді я вирішив повернутися до того,  чим завжди хотів займатися і що, в першу чергу, привело до мене перших клієнтів – вчити людей. Тому, наприкінці 2023 року я закрив практично всіх своїх існуючих клієнтів і зосередився на перезапуску каналу»,- додає  Павло Данилюк.

ІТ-ринок працює за своїми законами також, тому пасивом Павла скористались його «колеги», які продовжили його роботу створення відео,але саме це додало ще більше мотивації. Аспірант кафедри ТЕІБ поставив мету –  повернути собі статус «вибору номер один», повернувшись до створення контенту.

Тепер, канал  Coda Tricks — це систематизована інформація  про технологію Coda.io, платформу для створення додатків без коду або з мінімальним програмуванням. Наразі число підписників збільшується з кожним днем і наближується до відмітки 1000. На каналі вже є завантаження – Павло розповідає про те, як створити діалогове вікно та структуру документу; також про цікаві можливості платформи Сoda.iо  з боку досвідченого користувача. 

 Павло Данилюк  є експертом на цій платформі. Став відомим завдяки тому, що постійно публікує уроки та інші навчальні матеріали, дає розгорнуті відповіді, глибоко розбирається у платформі та заробляє консультуванням клієнтів.

У 2023 році Павло вже розповів світу про себе, перемогою у конкурсі Coda AI at Work Challenge.

 На своєму каналі, Павло планує продовжувати навчати людей працювати із Coda. Тематика випусків охоплюватиме як початківців, так і досвідчених користувачів платформи. Випускати відео планується регулярно: щопонеділка та щочетверга. Випуски ведуться англійською мовою, адже платформа передусім популярна в США та англомовних країнах. Монетизація каналу відбувається через добровільну підтримку донатами на Patreon. Згодом Павло Данилюк планує запустити свої навчальні курси, а також продавати додатки до Coda.

«Зараз основна моя аудиторія — це люди, які вже обрали для себе Coda, як платформу для вирішення своїх задач, а також ті, які вже щось спробували на ній зробити. Але вони потребують ще більше практичних знань. У майбутньому, коли я розкрию всі базові теми, є плани робити більше відео для ширшої аудиторії і запрошувати на Coda тих, хто взагалі тільки шукає собі інструменти або вчиться щось автоматизувати. Також у планах створення кількох навчальних курсів: від простих «для домогосподарок» до глибоко професійних. Із найбільших цікавинок — хочу запустити онлайн-курс із менторством, домашніми завданнями, підзвітністю та спільнотою»,- розповідає про свої плани Павло .

Ми вже бачимо фідбек з опублікованих відео у спільноті. Людям подобається новий формат та систематизація вже наявної інформації по Coda.

Від перезапуску на каналі з’явилося понад 200 нових підписників, а на  Patreon підписалося понад 50 людей, більшість із яких — одразу на рік. Це поки невелика кількість, але Павло Данилюк вважає, що  YouTube — це не спринт, а марафон, де потрібно мати віру і терпіння.

 Кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки щиро радіє за досягнення своїх аспірантів та бажає не зупинятися на досягнутому!

Яна Легеза

https://uzhnu.edu.ua/uk/news/aspirant-kafedri-teIb-pavlo-danilyuk-stvoriv-osvitnij-yutub-kanal.htm