Вузівці кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки (ТЕІБ) взяли участь у  Зимовій школі DES (Data Engineering and Security) – 2024 – це одна з наймасштабніших ІТ шкіл України, яка щорічно об’єднує кращих фахівців галузі, експертів, менторів та лекторів провідних ІТ компаній, аби передати свої знання та досвід сотням студентів та учнів з різних куточків України. Організатором виступив Львівський національний університет ім. Івана Франка.

Метою зимової школи DES 2024 було підсилити зацікавлення молоді до новинок галузі серед технічних спеціальностей та сформувати майданчик для вивчення теоретичних основ та практичних навичок між студенством та ІТ індустрією.

Однією з особливостей Зимової школи DES стало проведення CTF-змагань (Capture The Flags, завоюй прапори) – це змагання з комп’ютерної безпеки, в якому хакери шукають вразливості та вирішують крутиголовні задачі у пошуках «прапорів» — бітових даних, які повідомляють системі, що ви виконали поставлені завдання. Зазвичай прапор є рядком випадкових даних або тексту в певному форматі.

Студенти кафедри ТЕІБ долучились до змагань та здобули перемогу: Олександр Черепов у складі команди «keen foxes» – 1 місце; Ангеліна Кінаш у складі команди «enthusiastic falcons» – 3 місце.

Олександр Черепов, аспірант кафедри ТЕІБ: «Цей конкурс був досить цікавим з точки зору розвитку навчального процесу у сфері кібербезпеки. Задачі були розумно складені, у певних аспектах імітували реальні процеси роботи у цій галузі. Хотілось би виділити завдання з OSINT-у, ці задачі були цікавими, але я не встиг їх зробити, бо члени моєї команди вже розв’язали їх швидше. Також, були  задачі, що досить сильно плутали під час їх розв’язку. Однією з таких була задача з PS скриптом, що мав би перевіряти відповідь. Я би ще виокремив задачі зі стеганографії, які зауважили мій інтерес, особливо у пошуку схованої інформації. На мою думку, дані змагання допомогли мені знайти свої недоліки, а також покращити вже існуючі навички.»

Ангеліна Кінаш, студентка 2-го курсу кафедри ТЕІБ: «Я дуже рада, що прийняла участь у змаганнях CTF. Даний конкурс дав дуже хорошу можливість перевірити свої знання, а також познайомитись з новими людьми. Завдання були різними і дуже цікавими, вони  поділені на різні рівні важкості. Мені поталанило з командою, тому що ми всі доклали багато зусиль, щоб отримати перемогу. Наша команда продемонструвала неймовірний дух боротьби та рішучість. Суперники також продемонстрували високий рівень підготовки. Ця перемога – заслуга кожного учасника моєї команди!»

 

 Дякуємо Львівському університету за запрошення. Саме такі заходи і підсилюють нашу комунікацію і співпрацю!

Також висловлюємо подяку викладачам кафедри ТЕІБ, які контролювали процес реєстрації та допомагали з організаційними моментами. Щиро радіємо за наших студентів, і надіємось, що з кожною перемогою та участю у схожих змаганнях, впевненість у ваших знаннях буде лише зростати!

 Яна ЛЕГЕЗА

https://uzhnu.edu.ua/uk/news/studenti-kafedri-teIb-stali-peremozhtsyami-CTF-zmagan-DES-2024.htm