Стрімкий розвиток інформаційних технологій вимагає розробки ефективних підходів до забезпечення кіберстійкості інформаційних систем. Для того, щоб ця робота була максимально ефективною, необхідно розвивати співпрацю на всіх рівнях, створювати сучасну нормативно-правову базу та готувати фахівців, здатних протидіяти загрозам у кіберпросторі.

За ініціативи начальника Управління Держспецзв’язку у Закарпатській області Петра Вікторовича Маркевича було створено перший проєкт угоди про співпрацю між Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Державним вищим навчальним закладом «Ужгородський національний університет». А нещодавно заступник Голови ДССЗЗІ Потій Олександр Володимирович та ректор УжНУ Cмоланка Володимир Іванович уклали меморандум   між установами про організацію взаємодії у сфері захисту інформації та кіберзахисту.

Метою укладення цього Меморандуму є співпраця, взаємодія та співробітництво Сторін, що спрямовані на:

– консолідацію наукового потенціалу та набуття компетенцій у сфері захисту інформації та кіберзахисту;

– розвиток кадрового потенціалу для держави, формування українських команд реагування на комп’ютерні надзвичайні події та команд реагування на комп’ютерні надзвичайні події у закладах вищої освіти;

– посилення спроможності у сферах захисту інформації та кіберзахисту державних інституцій,а також об’єктів кіберзахисту;

– участь у заходах суб’єктів забезпечення кіберзахисту з протидії кіберзагрозам та кібератакам;

– підготовку фахівців у сфері захисту інформації з урахуванням сучасних світових тенденцій розвитку, стандартів, підходів криптографічного,технічного захисту інформації та кіберзахисту.

Меморандум набирає чинності з моменту його підписання представниками Сторін  та діє протягом одного року.

“Україна потребуватиме дедалі більше висококваліфікованих фахівців, здатних ефективно та швидко реагувати на кіберзагрози та протистояти їм, зміцнювати кіберстійкість державних органів, об’єктів критичної інфраструктури та інших установ. Тож посилення кадрового потенціалу у сфері кіберзахисту – один із пріоритетів Держспецзв’язку. Надзвичайно важливо, щоб студенти вже під час навчання здобували необхідні та актуальні для майбутньої роботи знання та набували відповідних навичок”, – зазначає заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Також серед напрямків співпраці – сприяння у процесі підготовки студентів університету в організації тренінгів, змагань, хакатонів та інших освітніх заходів.

Студенти університетів, які підписали меморандум про співпрацю з Держспецзв’язку, можуть пройти навчання в навчальному центрі UA30 та вдосконалити свої навички, відпрацьовуючи сценарії реагування на кібератаки на спеціальних тренажерах.

 За реалізацію з боку університету відповідатиме кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки під керівництвом професора Василя Різака.

Зі сторони Університету передбачається розвиток сфер захисту інформації та кіберзахисту в області та регіоні,обмін інформацією про кібератаки та надання інформації Адміністрації Держспецзв’язку щодо працевлаштування студентів, випускників кафедри ТЕІБ.

Кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ завдячує Петру Маркевичу за підтримку в реалізації таких спільних проєктів.

«Дякую усім причетним до такої справи. Думаю, що кафедра ТЕІБ у співпраці з державними структурами показує достойний приклад на рівні області та України. І ми разом переможемо. Слава Україні!»,- коментує завідувач кафедри ТЕІБ Василь Різак.

 

Яна Легеза,

за інформацією Адміністрації Держспецзв’язку та кафедри ТЕІБ

https://uzhnu.edu.ua/uk/news/uzhnu-pidpisav-memorandum-pro-spivpratsyu-z-derzhavnoyu-sluzhboy.htm