На фізичному факультеті відбулась зустріч представників академічної спільноти, гарантів і членів робочих груп освітніх програм кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки, а також випускників спеціальності Кібербезпека.

В обговоренні питання про удосконалення освітньої програми «Безпека інформаційних та комунікаційних систем»  за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації магістерського рівня прийняли участь:

Рубіш Василь Михайлович – д.ф.-м.н., професор, завідувач Ужгородської лабораторії матеріалів оптоелектроніки та фотоніки Інституту проблем реєстрації інформації НАН України,  академік  Академії технологічних наук України

Давиденко Анатолій Миколайович – провідний науковий співробітник Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, д.т.н. зі спеціальності “Системи захисту інформації”, член робочої групи з розробки професійних стандартів у сфері захисту інформації.

Біланич Віталій Степанович – к. фіз-мат. н., доцент УжНУ, академік Академії технологічних наук України

Пагіря Михайло Михайлович – д. фіз.-мат. н., професор, член-кореспонде́нт  Академії технологічних наук України

Із вітальним словом виступив завідувач кафедри ТЕІБ професор Василь Різак, який висловив вдячність усім присутнім за участь в обговоренні даної освітньої програми та запевнив представників академічної  спільноти, що їхні зауваження, пропозиції та рекомендації обов’язково будуть враховані  при коригуванні навчальних планів та робочих програм в майбутньому.

Під час дискусій піднімалися такі питання, як вдосконалення освітніх програм та практичних аспектів викладання із врахуванням затверджених професійних стандартів у сфері захисту інформації, розвиток цифрової екосистеми та культури якості в університетах як основи конкурентоспроможності університетів та випускників, вирішення проблеми вільного вибору здобувачами навчальних дисциплін, що не належать до їхньої спеціалізації та можливості стажування в академічних установах, систематизація семінарів з академічної доброчесності в системі внутрішньої підтримки. Також говорили про важливість наукової роботи студентів для розв’язання майбутніх професійних завдань, застосування здобутків фундаментальних і прикладних наук для розподілених обчислень, аналізу та комп’ютерного моделювання у сфері інформаційної безпеки і  дотримання принципів академічної доброчесності під час навчання і дослідницької діяльності.

За результатами обговорення було напрацьовано чіткі рекомендації з удосконалення представлених освітніх програм та запропоновано шляхи подальшої співпраці в організації спільних науково-практичних заходів.

Як зазначили представники академічної спільноти, в цілому освітня (професійна) програма «Безпека інформаційних та комунікаційних систем» ступеня вищої освіти «магістр» Ужгородського національного університету відображає сучасні вимоги до фахової підготовки фахівців у галузі інформаційної безпеки, відповідає вимогам практичного спрямування навчання та дозволяє забезпечити якісну підготовку магістрів у галузі знань 12 Інформаційні технології за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації.

Яна Легеза