Нещодавно на фізичному факультеті відбувся круглий стіл студентів та викладачів кафедри ТЕІБ. Зустріч була приурочена обговоренню внесення змін та пропозицій до освітньо-професійної програми «Безпека інформаційних і комунікаційних систем» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації, а також низки інших питань.

Зустріч ініціював завідувач кафедри, гарант освітніх програм, професор Василь Різак. Також до неї долучились члени робочої групи, а саме професор Михайло Пагіря та доцент Олександр Чобаль. Думки студентів координувала магістрантка спеціальності 125 Кібербезпека та захист інформації – Юлія Білич.

Найбільше пропозицій висловлювали здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації. Серед них наступне:

– ввести в каталог вибіркових дисциплін навчальний курс з кібергігієни на підприємствах;

– додати зміст у кафедральний каталог вибіркових дисциплін;

– ввести навчальну дисципліну “Аудит безпеки” щодо регулярного проведення аудитів безпеки для виявлення потенційних слабких місць та вразливостей в системах та інфраструктурі організації;

– збільшити години для вивчення певної мови програмування;

– при формуванні і вдосконаленні ОПП «БІКС» орієнтуватися на професійні стандарти «Фахівець сфери захисту інформації» та «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем»;

– розглянути можливість вивчення дисципліни «Іноземна мова за професійним спрямуванням» впродовж обидвох семестрів;

– передбачити можливість виконання лабораторних робіт на платформі Академії Cisco, оскільки це дає можливість здобути актуальні знання, які користуються попитом на ринку праці.

За стандартами освітньої програми на магістратурі написання кваліфікаційної роботи магістра є обов’язковим. Студенти бакалаврату запропонували за основу оцінювання взяти саме цей вид роботи, адже у ній поєднується і теорія, і практичні навички. Окремо проводити теоретичний іспит вважають недоцільним.

У ході зустрічі також було обговорено порядок оскарження результатів оцінювання та політику і механізми вирішення можливих конфліктних ситуацій під час реалізації освітніх програм. Додатково було проінформовано студентів про можливість висловити свою думку на сайті кафедри, у анонімній скриньці. Таке оновлення сайту запрацювало нещодавно, але вже має свої успіхи. Це можна зробити як анонімно, так і з вказанням особистості. Також слухачі мають можливість будь-коли ознайомитись з освітніми програмами на сайті кафедри і внести свої пропозиції щодо їх удосконалення.

Такі зустрічі із студентами на кафедрі ТЕІБ хочуть робити частіше, адже освітні програми мають бути повністю адаптовані під сучасного студента: онлайн чи офлайн, перехресника чи того, хто вже має бакалавра даної спеціальності. Саме через таку взаємодію покращується зв’язок викладачів та студентів!

https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/studenti-kafedri-teib-v-obgovorenni-zmin-osvy-program.htm