01 жов 2019 09:00 – 31 жов 2019 18:00

Торгово-промислова палата України, Комітет з електронних комунікацій ТПП України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України проводять  Місяць кібербезпеки в Україні 1-31 жовтня 2019року.

Рівень кіберзагроз постійно зростає у всьому світі. Сьогодні жодна система не захищена від проникнення і не перебуває поза досяжністю злочинців.

Все більше держав приходять до розуміння, що ніяка громадська, комерційна або державна організація не в може вирішити проблеми кібербезпеки самостійно. Кожна людина грає певну роль в забезпеченні своєї частини кіберпростору, включаючи пристрої та мережі, які вона використовує.Саме таку парадигму запропонували керівництво Департаменту внутрішньої безпеки США і Національного альянсу з кібербезпеки, організувавши з 2003 року проведення щорічногоНаціонального місяця обізнаності про кібербезпеку (NCSAM)¸

Цю ініціативу в 2011 році підтримали країни ЄС, а в 2018 році за ініціативи ТПП України, при підтримці Держспецзв’язку, Україна  приєдналася до європейської традиції і вперше провела 1-31 жовтня 2018 року Місяць кібербезпеки.

Тема кібербезпеки в Україні за останні роки набула значних зрушень. Проте ще багато українців не відчуває достатньої обізнаності про кіберзагрози, часто не підготовлені до них і які б не створювалися умови для «чистого» використання інтернет-простору, людська невдача залишиться критичним фактором, а покращення цифрових навичок стає одним з головних завдань на найближчу перспективу.

У місячнику кібербезпеки планують взяти участь представники майже 100 компаній з України, Ізраїлю, Німеччини, США, ОАЕ. Будуть проведені спеціалізовані форуми  «LEGALCYBERSECURITYFORUM», «РКІ форум». Ключовоюподією стане ІІ міжнародний форум «Кібербезпека. Захисти свій бізнес!», на якому будуть представлені крокистворення Національної екосистеми кібербезпеки,у його роботі візьмуть участь провідні вітчизняні та іноземні стейкхолдери.

Наскільки надійною є кібербезпека країни? Чи захищені ми від нових загроз? Чи зроблені урокі  після масштабних кібератак, таяк приватно-державна взаємодія може покращити і прискорити формування кібербезпекового простору держави. Учасники обговорять ключові теми, які стосуються політики , технологій, освіти та просвіти, напрацюють рекомендації для подальшої передачі уряду та парламенту.

У рамках форуму вперше відбудеться спеціалізована виставка «Кібербезпека» за участю державних і приватних компаній, яка стане унікальним майданчиком для бізнес-промоцій та налагодження ділових контактів, не лише для фахівців з кібербезпеки, але й для широкої бізнесової аудиторії.

За технічної підтримки провайдерів буде проведено відкритий он-лайн  урок , для більше ніж 2000 вчителів,  присвячений створенню безпечногосередовища у своєму класі та в школі. Паралельно відбудуться он-лайн батьківські збори з етиці та поведінку дітей і батьків в Інтернет-просторі.

У рамках місячника спільно з партнерами буде проведена серія круглих столів з підвищення якості підготовки фахівців з кібербезпеки, діяльності українських кіберкопів для бізнесу, захисту критичної інфраструктури.

Спільно з асоціацією мерів малих міст буде проведено круглий стіл із застосування кращих світових практик електронного міста (SmartCity), безпечного міста (SafeCity) у рамках розвитку «країни в смартфоні», серію тренінгів і семінарів з питань кібербезпеки бізнесу.

ТПП України спільно з партнерами продемонструють один з перших кроків приватно-державної взаємодії у кіберпросторі.

Спільно з інформаційними партнерами передбачається широке висвітлення в мас-медіа основних правил кібербезпеки для бізнесу, громадян, батьків та учнів.

ЦІЛІ МІСЯЦЮ КІБЕРБЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ

  • підвищення загальної поінформованості про кібербезпеку, яка одного з пріоритетів, визначених у Стратегії кібербезпеки України;

підвищення цифрової грамотності громадян та культури безпечної поведінки у кіберпросторі, комплексних знань,

  • навичок і здібностей, необхідних для підтримки цілей кібербезпеки;
  • роз’яснення можливостей державно-приватної взаємодії у сфері кібербезпеки та кіберзахисту;
  • сприяння розвитку культури кібербезпеки у вашій організації, включаючи тих співробітників, які знають, як захистити себе і свій бізнес від мережевих загроз;
  • підвищення обізнаністі про важливу роль критичної інфраструктури у повсякденному житті, і які є можливості допомогти захистити її системи та мережі;
  • підвищення уваги та інтересу до інформаційної безпеки за допомогою політичних рішень та координації засобів масової інформації;
  • залученнядо заходів органів державної влади, бізнесу і громадянського суспільства.

ЖОВТНЕВІ ТЕМИ 2019 РОКУ

Тиждень 1 і 2: 1-13 жовтня

Кібергігієна – Ця тема покликана допомогти громадськості у встановленні і підтримці щоденних процедур, перевірок і загальної поведінки, необхідних для забезпечення безпеки в Інтернеті.

Тиждень 2

Новітні технології– Нові технології та нові можливості кіберзахисту, використання  з новітніх технологій.

Тиждень 3

Довіра – Довіра – головний складовий елемент взаємодії в кіберпросторі.

Тиждень 4

Просвіта і навички  – Підвищення цифрової грамотності громадян та культури безпечного поводження в кіберпросторі.

Ключові  події Місячника

LEGAL CYBERSECURITY FORUM

організаційно-правові та інші заходи щодо підвищення кіберстійкості  України, розвиток інструментів державно-приватного партнерства у сфері кібербезпеки, правовий супровід кіберінцидентів

РКІ Форум

технічні, технологічні та нормативно-правові аспекти кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, інтероперабельність технічних рішень, організаційних та юридичних засад надання та отримання довірчих послуг

Agro IT Forum 2019 

форумагроінновацій та технологій

IEEE INTERNATIONAL CONFERENCE ATIT 2019

міжнародна конференція з передових тенденцій в теорії інформації ATIT

План заходів Місяця кібербезпеки

ПАРТНЕРИ


ІНФОРМАЦІЙНІ ПАРТНЕРИ

 

Проведення Місячника в Україні надасть дійсний поштовх в українському суспільстві до підвищення уваги та інтересу до питань інформаційної безпеки, кібернетичних загроз та шляхів їх подолання. Інтернет – це загальний ресурс нашої спільної відповідальності,  кібербезпека – це механізм, який максимізує нашу здатність розвивати комерцію, спілкування і контент у зв’язаному світі.

Запрошуємо до участі в заходах Місяцю кібербезпеки в Україні.

Пропозиції щодо Ваших заходів, які можуть бути включені до плану заходів, надсилати  на адресу: csm.ua@ukr.net

ЯК ЦЕ БУЛО МИНУЛОГО РОКУ:

Місячник кібербезпеки 2018

ПРИЄДНУЙТЕСЬ!

https://ucci.org.ua/events/meetings-of-committees-and-working-groups-of-entrepreneurs/misiats-kiberbezpeki-v-ukrayini

http://www.dsszzi.gov.ua/dsszzi/control/uk/publish/article?art_id=311743&cat_id=302003