УжНУ – один з провідних університетів України в програмі «HORIZON 2020».

З 2014 року Ужгородський національний університет активно долучився до роботи в рамках європейської науково-дослідницької програми «HORIZON 2020». Її загальний бюджет – близько 70 млрд євро. Програма передбачає фінансування наукових досліджень, інноваційних розробок, з наступним упровадженням на ринку.

Як наголошують науковці УжНУ,  програма «Horizon 2020» має політичну підтримку європейських лідерів та членів Європейського Парламенту, адже інвестиції у сферу досліджень та інновацій необхідні для майбутнього Європи. «Horizon 2020» дозволяє реалізувати поставлені цілі шляхом поєднання досліджень та інновацій і зосередження на трьох ключових аспектах: передова наука, індустріальне лідерство та соціальні виклики.

У 2017 році в Ужгородському національному університеті реалізовуються дві потужні наукові програми, пов’язані з проектом «Horizon 2020». Одна з них пов’язана з фізичними дослідженнями, інша – у сфері біохімії та харчових технологій.

Цьогоріч грант на 3 мільйони євро отримали ужгородські фізики, науковці кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки. Завідувач кафедри, професор Василь Різак зазначає, що «Здобути грант цієї Рамкової програми ЄС дуже престижно, тож і нелегко». В рамках проекту партнерами фізиків стали науковці з Італії, Швеції, Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Великої Британії. Наразі на фізичному факультеті вже розпочалося облаштування нових лабораторій надсучасними науковими приладами – пристроями для магнетронного напилення плівок, спектрометром, атомно-силовим мікроскопом. Для отримання навиків у роботі з цими приладами працівники кафедри поїхали на стажування до Празького університету.

Дуже важливою є спільна робота, на новому обладнанні зможуть ставити наукові досліди не тільки фізики, але й біологи, хіміки, медики. Це значно підвищить точність отриманих наукових результатів – переконані ужгородські фізики.

Керівник НКП РП ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» при УжНУ Таїсія Симочко зазначає: «Наразі ми маємо два значні проекти в університеті, виконавцем одного є університет, а саме колектив фізиків на чолі з професором Василем Різаком, а інший реалізується в рамках співпраці з нашими закордонними партнерами. Назва другого проекту «SKIN» (Short supply chain Knowledge and Innovation Network)  а його мета створення інноваційної мережі поширення знань про короткі ланцюжки виробництва та постачання продуктів харчування. Він реалізується міжнародною асоціацією Cassovia Live Sciences, членом  якої є УжНУ. З Ужгородського національного університету в ньому беруть участь троє науковців а власне одним із ідейних лідерів цього проекту була також професор УжНУ проф. Надія Бойко. Робота над цим проектом почалась з 1 листопада 2016 року».

Національний контактний пункт РП «Horizon 2020» разом з адміністрацією університету планують провести в червні практикум для ужгородських науковців, на якому розглянуть найпоширеніші питання, що виникають перед аплікантами програми «Horizon 2020». Таїсія Симочко наголошує, що науковцям важливо звертатися по консультації і не працювати поодинці. Адже часто буває, що  апліканти не володіють критично необхідною інформацією, яка впливає не тільки на успішність проектної заявки, але й на статус наших науковців та їх переваг у якості партнерів. Таку інформацію вони завжди можуть отримати в НКП  РП «Horizon 2020» при УжНУ.

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ