Чеська Республіка планує продовжити фінансову та експертну підтримку України, наразі щодо цього тривають переговори, за результатами яких буде зрозумілий обсяг і формат допомоги. Про це зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула під час зустрічі з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич сьогодні, 10 квітня, у приміщенні МОН.

«Упродовж останніх років ми мали плідну співпрацю в сфері освіти. Дуже важливо, що Чехія надає не лише експертну допомогу, а й фінансову. Особливо ми вдячні за технічну допомогу, яка протягом 2014-2016 років становила близько 22,5млн гривень. Значні кошти пішли на підтримку переміщених університетів і відіграли важливу роль у цьому процесі», – відзначила Лілія Гриневич.

Міністр наголосила, що одним із найбільших пріоритетів співпраці у подальшому МОН вбачає створення освітньої онлайн-платформи, де розміщуватимуться освітні матеріали для школярів і вчителів з компетентнісним компонентом навчання.

«Ця платформа має відіграти ключову роль в успішному проведенні реформи Нова Українська Школа. Окрім цього, вона відкриє доступ до якісних освітніх матеріалів для сільських дітей та школярів з окупованої території. У масштабах країни кошти на створення платформи – це не дуже велика сума, але реальний вплив такого інструменту на розвиток освіти важко переоцінити. Ми щиро сподіваємося, що наші чеські колеги будуть нашими партнерами у цьому проекті», – підкреслила Міністр.

Сторони домовилися, що МОН проведе переговори з Чеським агентством розвитку, через яке реалізуються програми допомоги Україні. Будуть обговорені можливості допомоги з боку Чехії і напрямки співпраці у сфері освіти, що пріоритетні для України.

Міністр також привітала Пана Радека Матулу з призначенням Послом в Україні та відзначила успіхи Чехії у тестуванні PISA, в межах якого країна посіла 21 місце.