У АНБ заявили, що агентство має достатню технічним потенціалом і юридичними повноваженнями, щоб “зламати у відповідь” підозрілих хакерів з метою збору інформації про їхні операції.

0,,17743691_403,00

 

Штаб-квартира АНБ США

Комп’ютерні експерти Агентства національної безпеки (АНБ) США, можливо, ведуть кібератаку на російські хакерські групи, щоб переконатися в їх відповідальності за злом Національного комітету Демократичної партії США (DNC). Про це в суботу, 30 липня, повідомила телекомпанія ABC News з посиланням на трьох колишніх високопоставлених співробітників американських розвідслужб.

Роберт Джойс, керівник засекреченого управління операціями по замовленому доступу (Tailored Access Operations) в складі АНБ, пояснив ABC News, що агентство має достатню технічним потенціалом і юридичними повноваженнями, щоб “зламати у відповідь” підозрілих хакерів, проникнути в їх системи з метою збору інформації про їхні операції. “У тому, що стосується місії зовнішньої розвідки, одна з наших завдань – спробувати зрозуміти, хто зламав нашу систему. Це важка робота, але це входить в наші обов’язки”, – пояснив він в інтерв’ю аbс.
Раджеш Ді, колишній головний консультант АНБ, вважає, що в цій справі спецслужба може діяти в силу своєї компетенції, оскільки російський уряд “поза сумнівом є метою розвідки”. На його думку, АНБ може в такій ситуації діяти самостійно або надавати ФБР, що веде розслідування злому DNC, технічну підтримку.
Російський слід?
Колишній високопоставлений американський чиновник також сказав, що цілком ймовірно, що АНБ, використовуючи технічну майстерність своїх хакерів, намагається зламати комп’ютерні системи двох російських хакерських команд, які, як стверджують експерти з кібербезпеки з компанії Crowdstrike (найнятої демократами для розслідування зломів), атакували комітети партії і, як про це повідомила газета The Washington Post, були пов’язані з двома різними російськими спецслужбами.

Невідомі хакери останнім часом провели відразу кілька масованих атак на структури Демократичної партії США. Крім DNC, злому піддалися передвиборний штаб Хілларі Клінтон, а також комітет з виборів до Конгресу Демократичної партії (DCCC). “Відділ національної безпеки міністерства юстиції з’ясовує, чи загрожують безпеці країни хакерські атаки, які були спрямовані проти політичних організацій Демократичної партії”, – заявив Reuters джерело в правоохоронних органах. Раніше американські експерти і політики вже заявляли, що за подібними інцидентами можуть стояти хакери, пов’язані з Росією. Російська влада називають ці припущення абсурдними.