Илон Маск

Ілон Маск – людина з гаргантюанскімі планами

Невже у Ілона Маска грошей більше, ніж здорового глузду? Або все ж навпаки?

Те, що виконавчий директор Tesla зараз, в світі після Стіва Джобса, є найбільш видатним підприємцем в Силіконовій Долині, ні у кого не викликає сумнівів.
Однак з запуском кожного нового продукту, а в даному випадку це цілий об’єкт, виходить, що йому потрібно все більше часу і коштів, щоб втілити в життя свої плани.
Чим більшого він домагається, тим потужніше наступне завдання і необхідний бюджет.

Общий вид Гигафабрики

Загальний вигляд Гігафабрікі

В як зазвичай спекотний для пустелі Невади опівдні Маск розповідає групі журналістів про свої глобальні виробничих амбіції.
Тільки що нас провезли по новій Гігафабріке, де компанія Tesla вже почала виробництво літій-іонних акумуляторів. На повні потужності фабрика перейде лише до 2020 року і тоді стане самим величезним фізичним спорудою на землі.
На будівництво Гігафабрікі розміром майже 13 тис. Кв км було витрачено 5 млрд доларів.
Виробляючи тут акумулятори, Маск сподівається швидше використовувати новітні технології і скоротити витрати приблизно на 30%.
Це спільне виробництво з Panasonic, яка вже виробляє акумулятори для Tesla.

Аккумуляторный блок

Акумуляторний блок, який дозволили фотографувати під час прес-туру по Гігафабріке

Японська компанія інвестувала трохи менше 2 млрд доларів у виробництво (проте цього, по всій видимості, виявилося недостатньо для того, щоб її логотип повісили над входом).
Покрите брезентом обладнання Panasonic буде готове до запуску протягом декількох тижнів, сказав нам наш екскурсовод, однак фотографувати його не дозволяють, як і будівля в цілому.
Інші агрегати по частинах заносять всередину, але що це – представники компанії не говорять, вважаючи за краще не розкривати занадто багато секретів.
Коли ми увійшли в одне з приміщень Гігафабрікі на другому поверсі, наш гід заявив, що не може розповісти нам, що тут знаходиться і для чого.

Фабрика

Планується, що на фабриці працюватимуть понад 6000 чоловік

В одній із секцій фабрики компанія Panasonic буде працювати над своїми батареями, а потім передавати їх Tesla для доопрацювання.
Відбуватиметься це через отвір в підлозі, а не через Тихий океан, як зараз.
Але поки ми стояли і дивувалися розмірами Гігафабрікі, Ілон Маск повідомив нам, що і цього йому недостатньо.
Однієї такої Гігафабрікі мало. Насправді йому потрібна “одна така в Європі, одна в Індії, Китаї … в загальному скрізь, де є попит на кінцевий продукт”.
“Коли витрати на доставку стають істотними, то очевидний спосіб це обійти – помістити Гігафабріку принаймні на той же континент”, – говорить він.
Це в його манері – ділитися екстравагантними, дорогими планами точно так же, як прості смертні обговорюють покупку нової сорочки або вибір фільму.

Робот

Робототехніка щосили задіяна на Гігафабріке

Зрозуміло, що Маск вклав в затії, які втілює в життя Tesla, чимало своїх грошей.
Однак оплачувати всі ці геніальні ідеї будуть інвестори, хоча якусь частину, досить невелику, субсидує уряд в рамках підтримки програми з використання відновлюваних джерел енергії.
Відповідно до опублікованого минулого тижня “з генеральним планом” Маска, на черзі у компанії – виробництво електроавтобусів і електрогрузовіков.
Ой, да, і ще легко встановлюваних сонячних панелей і доступних накопичувачів енергії.
Плюс – парк автоуправляемих машин Tesla в кожному місті, щоб скласти конкуренцію сервісу таксі Uber.
Коли минулого вівторка Маска запитали, в яку суму обійдеться його “генеральний план”, він, знизавши плечима, відповів: “Десятки мільярдів”.
Значить, грошей все-таки більше, ніж здорового глузду?
Мабуть. Але, можливо, говорити так не зовсім справедливо, тому що, якщо задуматися, багато з того, про що говорить Маск, виявляється цілком розумним – йому просто потрібно більше (і більше) грошей, щоб все здійснити.
лояльні інвестори
Гігафабріка – це не просто якийсь розкішний проект на потребу власної примхи, це потужне бачення майбутнього виробничого процесу – того, як робити акумулятори швидше, без затримок на перевезення сировини через Тихий океан.
Якщо все піде за планом, то все виробництво буде на 100% ресурсозберігаючих і здатним виробляти 500 тис. Електрокарів до рік поряд з іншими енергонакопичувального продуктами, що в кінцевому рахунку може стати реальним внеском Tesla в сучасний світ.
До того ж Гігафабріка може забезпечити роботою до 10 тис. Чоловік, чим можуть похвалитися далеко не всі компанії Силіконової долини.
На запитання Бі-бі-сі, чи не були підігнані публікація “генерального плану” і відкриття Гігафабрікі за часом так, щоб заздалегідь запобігти можливому шкоди, якої завдасть оприлюднення фінансових результатів Tesla наступного тижня, Маск навіть оком не моргнув: “Я вперше згадав про ці фінансових справах, тільки коли ви про це сказали “.

Автомобиль Tesla в сборке

Так збирають автомобілі Tesla

“Чорний дрізд”
Але він, безумовно, розуміє, що його обіцянка зробити компанію прибутковою в цьому році, пролетів повз ціль. І навіть найвірніші Маску інвестори, які до сих пір його в усьому підтримували, незабаром можуть почати задаватися питаннями, коли нарешті виправдаються їх вкладення і чи виправдаються взагалі.
Але в цілому інвестори вірять Маску багато в чому завдяки тій аурі, яку він створив навколо себе. У кого ж вистачить рішучості вийти з гри зараз – а раптом він і справді змінить світ?

 

Model 3 Tesla

У березні за передзамовлення седана Model 3 від Tesla по тисячі доларів заплатили 325 тис. Чоловік

Ми вже переконалися в тому, як Маск вміє збирати гроші, коли в березні 325 тис. Чоловік заплатили по 1 000 доларів кожен, щоб стати в чергу на отримання Model 3 Tesla – електричного пятиместного седана, комерційні поставки якого очікуються лише в кінці 2017 року.
Така схема замовлень покликана не тільки зібрати гроші на виробництво, а й продемонструвати попит. Однак його ще належить задовольнити.
Підхід Маска кардинально відрізняється від політики, наприклад, компанії Apple, яка тримає все в секреті. Однак за запевненнями самого підприємця, його не турбують думки про те, що хтось може вкрасти його ідеї.
Він наводить як приклад стратегічний надзвуковий американський літак-розвідник “Чорний дрізд” (Blackbird) – “можливо, геніальний літак з усіх”. Поки ти найшвидший, каже Маск, програти неможливо.
І він має рацію: жоден “Чорний дрізд” не був загублений в бою.
Однак ця приголомшлива, новаторська машина була виведена з експлуатації ВПС США в 1998 році: було вирішено, що гігантські суми грошей, які потрібні на її підтримку, краще витратити якось інакше.
Переводчик Google для бизнеса –Инструменты переводчикаПереводчик сайтовСлужба “Анализ рынков”