Сирія, Ірак, Україна … Жертвами збройних конфліктів і політичних репресій стають і вчені. Для тих, хто змушений покинути свою країну, але хоче продовжувати наукову роботу, в Німеччині була створена нова стипендія. Зараз оголошено прийом заявок до другої групи учасників.

0,,18276732_403,00

      У вчених, змушених припинити роботу і покинути свою країну через збройного конфлікту або переслідувань за політичними мотивами, є можливість займатися наукою в Німеччині. Німецький Фонд імені Александра фон Гумбольдта (Alexander von Humboldt Stiftung) спільно з міністерством закордонних справ ФРН в наприкінці 2015 року оголосили про створення стипендіальної програми Philipp Schwartz-Initiative. Влітку 2016 року перша група учасників приступила до роботи над дослідницькими проектами.
Як повідомили DW в прес-службі Фонду імені Александра фон Гумбольдта, серед них – вчені з Сирії, Туреччини, Лівії, Пакистану та Узбекистану. Було відібрано 23 людини і 18 вузів і науково-дослідних інститутів, які зможуть їх у себе прийняти, – в Берліні, Бонні, Бохумі, Гейдельберзі, Кельні, Лейпцигу, Тюбінгені та інших містах.
Аби уникнули небезпеки
Програма підтримки названа на честь німецького професора єврейського походження Філіпа Шварца. У 1933 році він зазнав репресій з боку націонал-соціалістів і був змушений бігти в США, де пізніше заснував товариство підтримки німецьких вчених за кордоном. Мета стипендії – допомогти вченим, які опинилися в небезпечній ситуації, створивши умови для подальшої дослідницької діяльності за межами їхніх країн.
Учасники можуть протягом двох років працювати в німецькому вузі або науково-дослідній установі. Весь цей час вони щомісяця отримуватимуть стипендію, мінімальний розмір якої становить 2500 євро. Залежно від сімейного стану кандидата (сім’ї дозволяється брати з собою), вона може бути збільшена – максимально на 1000 євро. Крім міністерства закордонних справ ФРН фінансування програми взяв на себе і ряд приватних фондів.

0,,15823527_403,00

     “Ми виступаємо за те, щоб у вчених, які потрапили в біду, в Німеччині з’явилася перспектива. Так ми хочемо хоча б частково оплатити наш борг перед країнами, які надавали підтримку німецьким вченим у вигнанні”, – зазначив на презентації стипендії міністр закордонних справ ФРН Франк -Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier). Програма повинна також сприяти збереженню накопичених знань, які знадобляться пізніше для відновлення регіонів, які пережили кризу.
новий набір
З 13 липня оголошено набір учасників до другої групи, яка зможе почати роботу в Німеччині в січні 2017 року. Прийом заявок триває до 14 жовтня. Однак самі вчені не можуть їх подавати. Їх кандидатури повинні запропонувати німецькі університети, вищі школи (Fachhochschulen) або науково-дослідні інститути, які працюють за тими ж науковими напрямками, що і потенційні стипендіати. Саме туди і потрібно звертатися за сприянням – досвід спільної роботи при цьому не є обов’язковою умовою.

    Заступається організація повинна серед іншого надати концепцію того, як вона збирається включити кандидата в свій робочий процес. Програма відкрита для всіх. Чи не важлива країна походження, немає обмежень по науковим сферам. Знання німецької не обов’язкові, достатньо володіння англійською мовою. Віковий ценз також відсутня, але важлива умова – наявність ступеня кандидата наук. Претендент на стипендію може перебувати ще в своїй країні або вже за її межами, але не довше трьох років.
Організатори зажадають від приймаючої сторони доказ того, що потенційний стипендіат насправді не може залишитися в своїй країні і продовжувати роботу в колишньому форматі. Як пояснив DW координатор ініціативи у Фонді імені Гумбольдта Франк Альбрехт (Frank Albrecht), це можна зробити c допомогою партнерських організацій – Scholars at Risk Network або Scholar Rescue Fund, які допомагають перевірити статус вченого. В даному випадку не обов’язково бути членом однієї з цих організацій. Інший варіант – можна надати лист, наприклад, з посольства Німеччини в Україні, де були б вказані конкретні причини, за якими вчений не може продовжувати свою роботу на Україні.