Київський хакер використовував шкідливу програму Pony v2.0 для створення бот-мережі, яка зламала понад 6 тис. комп’ютерів більш ніж к 100 країнах світу.

REUTERS

REUTERS 

Про це повідомляється на офіційному сайті приватної української команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події CyS Centrum.

«На поточний момент йому (хакеру – УНІАН) вручено повідомлення про підозру у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 361 КК України. За більш ніж півтора року з використанням вищезгаданої програми було заражено понад 6 тис. комп’ютерів з більш як 100 країн світу. У ТОП-7 країн за кількістю заражень потрапили: США, Росія, Польща, Таїланд, Німеччина, Велика Британія і Україна», – йдеться в повідомленні.

Згідно з даними CyS Centrum, хакерській атаці піддалися також логіни і паролі від веб-ресурсів банків і державних установ України.

Як повідомляється на офіційному сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України, зловмисник розміщував шкідливі посилання на програму Pony v2.0 у тематичних групах ігрової спільноти Steam. Після потрапляння на комп’ютер жертви програма збирала всі дані про імена і паролі користувача, після чого відправляла їх хакеру. Загалом зловмисник викрав понад 15 тис. облікових записів Steam.

«Як виявилося, злочинець хотів збагатитися за рахунок продажу гральних електронних аксесуарів на зразок ключів від скринь гри “DOTA 2”, отриманих у результаті несанкціонованого доступу до комп’ютерів жертв», – уточнили у кіберполіції.

При цьому, згідно з даними правоохоронців, більшість викрадених даних належать громадянам США і країн Євросоюзу. У загальній сумі кількість скомпрометованих паролів українських користувачів становила лише 3,74%.

Довідка УНІАН. Кіберполіція – це підрозділ Національної поліції України, основною метою якого є миттєве реагування на кіберзлочини і кіберзагрози, а також ведення міжнародного співробітництва зі знешкодження транснаціональних злочинних угруповань у цій сфері. Набір до української кіберполіції розпочався у жовтні 2015 року.