Міністерство освіти і науки України частково змінило правила вступу до вищих навчальних закладів у 2016 році. Заступник міністра Інна Совсун повідомила про 8 основних змін, які стосуватимуться вступної кампанії, – повідомляє hromadske.

000990909090

Так, цього року вступ до вишів здійснюватиметься за новим «єдиним переліком» галузей і спеціальностей, що був затверджений у 2015 році. «Ця зміна відкриває нові можливості вишам для розробки власних освітніх програм», — пояснила Совсун.

 

Крім того, для вступників-2016 відсутня норма про позаконкурсний вступ, тож усі учасники вступної кампанії проходитимуть конкурсний відбір.

 

Ще однією новацією є «адресність держзамовлення», завдяки якому бюджетні місця в університетах приноситимуть вступники, які їх вибороли. У 2016 році ця модель реалізовуватиметься тільки на денній формі навчання (набір на перший курс) за всіма освітніми рівнями, крім набору на молодшого спеціаліста.

 

Також МОН розробило повноцінну стратегію підтримки вступників із анексованого Криму та окупованих територій Донбасу.  Зокрема, вони зможуть вступати до українських вишів без надання додатку про базову загальну середню освіту.

 

У 2016 році прийом документів на  вступ за результатами  ЗНО здійснюватиметься виключно в електронній формі.

 

Внесли зміни і в профорієнтацію. Так, вступаючи до бакалаврату, абітурієнти матимуть змогу подати 15 заяв на 5 різних спеціальностей.

 

Для вступу ж до магістратури цього року також потрібно здавати ЗНО. Оскільки в цьому році — це просто експеримент, то нововведення стосується лише спеціальності «правознавство».

 

Окрім цього, у 2016 році третій предмет для вступу за результатами ЗНО абітурієнт вибиратиме з «лінійки» предметів, запропонованих вищим навчальним закладом.