Білий яйцеподібний стенд у талліннській гавані: тут невелика група інженерів з компанії Wolfprint 3D випробовує свій 3D-сканер.

Сканер Luna дає змогу здійснити тривимірне сканування обличчя людини з високою роздільною здатністю.

Використовуючи ці дані, кожен бажаючий може замовити цифрове або надруковане на 3D-принтері власне зображення. Стенд було встановлено торік у грудні, а перші випробування показали, що він користується неабиякою популярністю.

“Наші сканери дають змогу відвідувачам зісканувати власне обличчя і замовити свою статуетку у вигляді того чи іншого персонажа. Вибір персонажів залежить від місця розташування сканерів: наприклад, у Лондоні він може бути біфітером, у Римі – гладіатором, на стадіоні – гравцем команди “Yankees” тощо”, – розповідає Тімму Токе, виконавчий директор компанії Wolfprint 3D.

Весь виробничий процес триває від 3 до 5 днів.

За словами розробників, вони вже отримали замовлення на понад 200 цифрових моделей та понад сотню надрукованих зображень. Зокрема, є значне зацікавлення з боку корпоративних клієнтів. Але компанія не планує зупинятись на поліграфічних фігурках. Вони планують “закинути відочку” в сферу доповненої і віртуальної реальності, яка давала б їхнім моделям можливість взаємодії з віртуальним світом.

“Ми плануємо побудувати мережу з сотнями, потенційно – тисячами сканерів, які щодня вироблятимуть 3D-моделі, а згодом плануємо виготовити розмаїті додатки у режимі “збільшена реальність” чи “віртуальна реальність”. У довгостроковій перспективі йдеться про роботу з цифровими даними, а не про видруковування фігурок”, – каже далі Тімму Токе.

Ціни на такі фігурки і цифрові моделі змінюватимуться у залежності від місця розташування сканерів. Стартова ціна становитиме приблизно п‘ять євро за цифрову модель і 40 євро за надруковану на 3D-принтері статуетку.