160529075414_lorenz_machine_624x351__nocredit

 

В англійському графстві Ессекс виявлено німецьку шифрувальну машину “Лоренца” часів Другої світової війни.
Таким апаратом користувався Гітлер для передачі кодувань своїм воєначальникам.
Машину “Лоренца” виявив на інтернет-аукціоні eBay один з ентузіастів-аматорів Національного музею комп’ютерних технологій в Блетчлі-парку.
Вона була виставлена ​​на продаж як “телетайп” зі стартовою ціною в 9,50 фунтів (близько 14 доларів).
Машина “Лоренца”, на відміну від широко відомої “Енігми”, була виключно штабним апаратом через своїх розмірів. Вона складалася з телетайпа, що зовні нагадує друкарську машинку, на якому набирався текст німецькою, після чого він кодувався на роторної машині шифрування з 12 окремими дисками і безліччю контактів.

Для передачі повідомлень використовувалася паперова перфолента, причому, машина “Лоренца” могла як шифрувати, так і розшифровувати текст.
“Мій колега щось шукав на eBay і раптом побачив фотографію чогось, схожого на друкарську машинку або телетайп, – розповів Бі-бі-сі один з істориків-аматорів музею в Блетчлі-парк Джон Веттер. – Він потім поїхав до продавця в Саутенда, щоб подивитися своїми очима і побачив машинку в її оригінальному чохлі на підлозі сарайчика посеред всякого барахла. ми сказали продавала машинку жінці: спасибі велике, так скільки ви за неї хочете? і вона відповіла: 9,50, так що ми дали їй 10 фунтів і сказали: здачі не треба “.

160529075552_lorenz_machine_624x351__nocredit

 

“Всі знають про” Енігму “, однак машина” Лоренца “використовувалася для передачі стратегічно важливих повідомлень. Вона набагато складніше, ніж” Енігма “, і після війни подібні машини продовжували використовуватися”, – пояснює голова опікунської ради музею в Блетчлі Енді Кларк.
Музей Блетчлі-парк якраз отримав на час виставки одну з таких машин “Лоренца” від Музею збройних сил Норвегії.
Коли історики-аматори привезли знайдений в Ессексі телепринтер в Музей Блетчлі, то виявили на ній офіційний реєстраційний номер німецької армії, який збігся з машиною “Лоренца”, привезеної для виставки з Норвегії.
Однак одна важлива складова частина її, як і раніше відсутня, і музей в Блетчлі-парку тепер сподівається її розшукати за допомогою волонтерів.
“Вона виглядає як електричний мотор в чорному корпусі”, – пояснює Джон Веттер.
Ентузіасти-історики звернулися до населення з проханням гарненько пошукати в своїх завалах і горищах відсутню частину машини “Лоренца”.