Вперше фізики дозволили штучному інтелекту провести замість них експеримент по створенню конденсату Бозе-Ейнштейна — частинок згустку, охолодженого до наднизьких температур за допомогою лазерних пучків.

71179_0

Робот зумів перевершити вчених, що, як сподіваються дослідники, допоможе проводити більш точні досліди. Результати роботи опубліковані в журналі Scientific Reports.

Конденсат Бозе-Ейнштейна є одним з найхолодніших місць у Всесвіті — температура цього нового агрегатного стану речовини набагато менше, ніж в космічному просторі, і становить мільярдну частку градуса вище абсолютного нуля.

Команда вчених охолодила газ до температури в один микрокельвин (один кельвін дорівнює -272,15 градусів Цельсія) і передала штучного інтелекту, чия робота заснована на принципах машинного навчання, управління трьома лазерними променями, необхідними для подальшого охолодження захопленого хмари частинок. Вчені були здивовані тим, як робот віртуозно справлявся з лазерами, комбінуючи різні потужності, щоб досягти потрібного результату менш ніж за годину.

За словами дослідників, у простої комп’ютерної програми виконання подібної задачі займе час, порівнянний з віком Всесвіту. Ефективні системи штучного інтелекту спростять отримання конденсату, який може стати компонентом для надзвичайно чутливих пристроїв, здатних робити надточні вимірювання.

Машинне навчання являє собою велику область в сфері штучного інтелекту з розробки алгоритмів, які виявляють у наборах даних приховані закономірності.