22
Найпростіші повністю позбавлені мітохондрій.

Вчені з Карлового університету виявили еукаріотичні клітини, повністю позбавлені мітохондрій. Раніше мітохондрії, які відповідають за вироблення енергії в клітині, вважалися обов’язковим компонентом еукаріотичних організмів. Результатів досліджень вчених були опубліковані в журналі Current Biology.

В умовах з пониженою концентрацією кисню в еукаріотичних клітинах зазвичай спостерігається невелика кількість мітохондрій. Однак при цьому вважалося, що деякі функції цих органел життєво важливі, тому їхня присутність в організмах, більш складних, ніж бактерії, строго обов’язкова. Тепер же вчені виявили еукаріоти, у яких не спостерігалося будь-яких ознак мітохондрій.

Цими еукаріотами виявилися організми Monocercomonoides, які були відомі ще 80 років тому. Вони живуть у середовищі, бідному на кисень. Мітохондрії у цих найпростіших відсутні, а їхні функції виконують гідрогеносоми і мітосоми — структури, що віддалено нагадують втрачені органели.

У новому дослідженні вчені розшифрували геном найпростіших і не виявили ознак того, що вони мають мітохондрії або інші органели, які виконують їхні функції. Необхідну для життєдіяльності енергію ці істоти отримують завдяки наявності системи мобілізації сірки, яка характерна для бактеріальних клітин. Біологи вважають, що мітохондрії у Monocercomonoides колись існували, поки в процесі еволюції їх не замінила інша енерговиробна структура.

Раніше повідомлялося про те, що бактерії навчилися протистояти антибіотикам “останньої надії”. Це означає, що незабаром можлива поява бактерій, стійких до всіх відомих типів ліків, і такі гени стійкості вже помічені у бактерій, які вражають людей.