Чи збереже Україна статус країни, якій можна довіряти інтелектуальну власність. На початку квітня Торговельне представництво США має оприлюднити щорічний звіт про дотримання прав інтелектуальної власності у світі. Напередодні авторитетна у США громадська організація Міжнародний альянс інтелектуальної власності порекомендувала повернути Україні статус Priority Foreign Country, що стане офіційним визначення України як «пірата №1». В українському уряді вважають такі рекомендації необґрунтованими.

Міжнародний альянс інтелектуальної власності – коаліція приватного сектору США, яка з 1984 року працює над поліпшенням міжнародного захисту матеріалів, захищених авторським правом. Альянс наполягає, що через піратство в Україні збитки несуть не лише американські та європейські правовласники, а й український бюджет.

За словами юриста організації Еріка Шварца, лише на міжнародній музиці через піратство Україна втрачає в рік десятки мільйонів доларів. Він порівнює український та угорський музичні ринки. Угорщина має населення у 4 рази менше за Україну, втім з використання американської та європейської музики в рік збирає у 40 разів більше грошей. Шварц пояснює:

«Моє розуміння, що у 2014 році українські компанії зі збору авторських відрахувань не заплатили жодної копійки ні американським, ні європейським власникам авторських прав. При цьому вони зібрали десь півтора мільйона доларів. Тоді як в Угорщині за такий самий час було зібрано 60 мільйонів доларів, і з цієї суми були виплачені кошти. Порівняйте: півтора мільйона в Україні проти 60 мільйонів в Угорщині. До того ж правовласникам Україна не виплатила нічого. І це проблема».

Це одна з багатьох проблем, каже Шварц, через які Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA) рекомендує уряду США визнати Україну «піратом номер один». Шварц називає ситуацію зі збором авторських відрахувань в Україні хаотичною. Він працює з українським урядом понад 20 років, утім, каже, незважаючи на американські тренінги та консультації, ситуація з піратством не рухається з місця.

В українському уряді погоджуються, проблеми з піратством є, але закиди Асоціації правовласників відкидають.

Говорить директор департаменту інновацій та інтелектуальної власності України Олена Мініч:

«Україна була піратом номер один дуже довгий час. В останній рік, коли нова влада прийшла з новою командою, американський уряд вирішив дати можливість Україні імплементувати реформи, і це з нас зняли. Можливо, трохи це було авансом, але тим не менше, за останні 8 місяців, коли ми почали втілювати реформу інтелектуальної власності, ми встигли досить багато. Асоціація, що пропонує повернути Україну у цей список, однобоко висвітлила ситуацію. Вони не знають багатьох речей, які відбуваються всередині, тих законодавчих змін, що відбулися за кілька останніх місяців. Тому їхній звіт ми розцінюємо як однобокий, а інколи навіть неправдивий».

На даний момент Україна перебуває у списку Priority Watch List, тобто «країна пріоритетного спостереження». Чому для Києва важливо не втратити цей статус? В разі визнання «офіційним піратом», країну позбавляють участі в програмі GSP, генералізованій системі преференцій США, а відтак – доступ на американський ринок:

Заступник міністра економіки України Наталія Микольська каже:

«Цього року, те, що вони нас приєднали до програми GSP, вони розширили список товарів, які можна по ній постачати з нульовим митом (тобто ця програма дає право деяким українським товарам, які є в списку, заходити на американський ринок з митом, що дорівнює нулю відсотків.) Ці речі – це крок за кроком можливість для українських товарів заходити на американський ринок».

Неучасть у GSP матиме для України ефект економічних санкцій, – доповнює Олена Мініч, яка до приходу в український уряд була знаним бізнесменом у європейських колах.

Олена Мініч, директор департаменту інновацій та інтелектуальної власності України, пояснює:

«Якщо пірат номер один, ми втрачаємо преференції GSP, ми стаємо країною, куди заборонено інвестувати, куди заборонений ввіз нових технологій, куди заборонений трансфер найновіших технологій, тобто це досить серйозні санкції, які Україні абсолютно не потрібні».

Хто зацікавлений в таких санкціях для України? До складу Альянсу правовласників входить Американська Організація кінокомпаній, куди входять 6 крупних кінокомпаній Голівуду. Вона, серед інших, давала рекомендації щодо піратства в Україні.

Говорить заступник голови адміністрації президента України Дмитро Шимків:

«Одна з цих організацій Movie Picture Association у своєму звіті звинувачує українську владу, що на ринку в Донецьку впродовж 2015 року продавались нелегальні російські фільми. Перше питання – чому американська асоціація переймається російськими фільмами. Друге, як вони отримали інформацію про ринок в Донецьку, враховуючи, що ця територія – непідконтрольна українській владі? То ж ми бачимо, що є вплив росіян, намагання тиснути на Україну. Ми про це повідомили спеціальну комісію, яка це розглядала. Американці посміялися, я думаю, це візьмуть до уваги».

За словами української сторони, під час недавніх слухань у США на тему інтелектуальної власності, Міжнародний альянс правовласників був єдиною організацією, яка вимагала статусу «головного пірата» для України. Між тим, українська влада наголошує на початку реформ у сфері інтелектуальної власності. Законопроекти зі створення кіберполіції та з інтернет-піратства – вже перебувають на розгляді у парламентарів. Дмитро Шимків сподівається, що американський уряд візьме до уваги початок реформ та надасть Україні ще один аванс до 2017 року.