Квантова валюта

Відкриття може припинити неконтрольоване копіювання валют без відповідного дозволу

Перший прототип оптичних квантових грошей створили фізики з Польщі, Чехії, Японії та США. У повному обсязі подібні об’єкти не створені та ще не перебувають в обігу. Інформацію про розробку вчені опублікували на сайті arXiv.org, пише Корреспондент.

Завдяки такій розробці фізики змогли наочно показати унікальні можливості, до яких відкривається доступ при застосуванні технологій поляризації одиночних фотонів. Таке відкриття може припинити неконтрольоване копіювання валют без належного дозволу.

Нагадаємо, створити такі гроші спало на думку аспіранту Колумбійського університету Стівену Візінерому ще в 1970 році, проте реалізувати її вдалося лише зараз.

Згідно з його теорією, серійний номер, унікальний для кожної банкноти, містить інформацію про становище поляризаційного фільтру, а фотони, поляризовані в суворо визначених станах, розташовані в світлових пастках.

У разі застосування неправильного фільтра комбінація фотонів має стиратися. Інформація про поляризацію фотонів мусить зберігатися в банку-емітенті.

Додамо, зараз в світі не існує купюр, які неможливо підробити. Однак є гроші, які найважче скопіювати.

Міжнародне Банкнотне співтовариство раз на кілька років оголошує рейтинг найзахищеніших від підробок валют. Згідно з останнім, складеним в минулому році, найбільш захищеними є австралійський долар і англійський фунт стерлінг.

З випуском банкноти номіналом 100 доларів в 1996 році Австралія повністю перейшла на полімерні гроші.

При виготовленні ж англійського фунта використовують оригінальну система захисту, так звану «остаточну нитку», коли крізь банкноту проходить найтонша нитка, яка через певні проміжки виходить на поверхню. Змінний блиск нитки не скопіює жоден апарат.

 

Джерело: http://www.akcent.org.ua/fizy-ky-stvory-ly-valyutu-majbutn-ogo-kvantovi-groshi/