Випускникам фізичного факультету УжНУ відкриті двері до найпрестижніших академічних науково-дослідних установ та провідних вузів

Фізичний факультет – один з найпотужніший за науковим та кадровим потенціалом в Ужгородському національному університеті. Його наукові школи, дослідження, публікації та винаходи відомі далеко за межами України. На факультеті є шість випускаючих кафедр, на яких працює 235 спеціалістів, з них 100 мають наукові ступені доктора або кандидата фізико-математичних наук. Навчальний процес забезпечують 70 викладачів, з них 20 професорів, докторів наук та 40 доцентів, кандидатів наук.

Підготовка спеціалістів (бакалаврів, магістрів) ведеться на кафедрах теоретичної фізики, фізики напівпровідників, квантової електроніки, твердотільної електроніки та інформаційної безпеки, оптики, прикладної фізики і відділенні фізики ядра та елементарних частинок.

На фізичному факультеті є унікальний об’єкт – Лабораторія космічних досліджень, що існує при кафедрі оптики з 1969 року. Історія лабораторії почалася з спостережень першого штучного супутника Землі, які були проведені 6 жовтня 1957 року. Засновником лабораторії стала Мотря Василівна Братійчук.

Фізики переконані – характерною рисою університетської фізичної освіти є її широта, яка дозволяє випускнику фізичного факультету вільно і кваліфіковано орієнтуватися у будь-якому з напрямків сучасної фізики. Для фізиків, які отримали освіту на фізичному факультеті УжНУ, відкриті двері найпрестижніших академічних науково-дослідних установ, провідних вузів та середніх навчальних закладів, конструкторських бюро, науково-виробничих і обчислювальних центрів.

НАШІ ВИПУСКНИКИ У СВІТІ

 

Декан фізфаку УжНУ, доктор фізико-математичних наук, професор Володимир Юрійович Лазур розповідає про випускників, які є гордістю факультету: «Важко знайти провідну фізичну лабораторію у світі, де б не працювали випускники нашого факультету. Наприклад, на великому андронному колайдері у Швейцарії вже три роки працюють наші фізики Дмитро Симочко та Ольга Симканич. Випускник кафедри фізики напівпровідників Рущанський проводить дослідження у німецькому ядерному центрі у Юліху. Там знаходиться один з найбільших суперкомп’ютерів світу JUQUEEN, побудований на базі суперкомп’ютерної платформи IBM Blue Gene/Q). Вихованці кафедр квантової електроніки та теоретичної фізики Михайло Чундак та брати Олександр і Віталій Стецовичі, успішно захистили свої дисертації в Карловому університеті (Чехія).

Випускник кафедри теоретичної фізики Денис Бондар працює у Прінстонському університеті, саме в тих лабораторіях, де Ейнштейн творив свою теорію відносності. Зараз на сайті цього університету, де висвітлюються власні найбільш актуальні та важливі здобутки, з’явився термін Ужгородсько-Прінстонська парадигма, тобто розроблена Д. Бондарем та іншим випускником кафедри теоретичної фізики Р. Ломпеєм теорія, яка базується на рівняннях, що однаково добре підходять для опису і класичних, і квантових систем.

Ще один випускник кафедри теоретичної фізики Юлій Єлінек очолював в Арагонській національній лабораторії великий відділ, який є світовим лідером з вивчення атомних кластерів. Вагомо, що це найвідоміший дослідницький центр Міністерства енергетики США. У міжнародному центрі теоретичної фізики ім. А. Салама, що знаходиться в італійському м. Трієсті успішно працюють п’ятеро фізиків з УжНУ. Таких прикладів насправді можна наводити багато. Так, близько 20 наших випускників працює в Карловому університеті в Чехії, які планомірно займаються рекрутингом наших студентів до Карлового університету».

 

НАШІ ВИПУСКНИКИ В УКРАЇНІ

Звичайно, не всі наші випускники йдуть у велику науку. На Закарпатті можливість для працевлаштування надають підприємства Джейбіл, Ядзакі, Флекстронікс та інші, де фізики працюють на відповідальних керівних та інженерних посадах. Багато наших студентів працюють в інших сферах. Наприклад, випускник фізичного факультету генерал Іван Свида у 2009 році очолив Генштаб Збройних сил України. Чимало наших випускників, які успішно займаються бізнесом, регулярно допомагають у проведенні факультетських заходів, не забувають і пам’ятають свою альма-матер.

Відомий український науковець, громадський діяч, заступник міністра освіти Максим Стріха два роки тому у публікації в одному з загальнонаціональних видань зазначив, що в Україні тільки фізична наука відповідає світовому рівню. І це завдяки науковим школам Харкова, Києва та Ужгорода.

 

ВИКЛАДАЧІ

Доктор фізико-математичних наук, професор Іван Іванович Шафраньош зазначає, що визначні наукові, навчальні результати зумовлені високим рівнем викладання на фізичному факультеті. « В нас працює 20 докторів наук, майже половина всіх викладачів – доктори наук, вони активно, крім викладання, займаються наукою. Левова частина всіх публікацій в УжНУ, які зареєстровані у світовій базі SCOPUS, належать саме фізичному факультету. Тому не випадково, що випускники факультету цінуються у світі, займають відповідальні посади. Це є результатом планомірної, фундаментальної роботи, яка ведеться професорсько-викладацьким складом».

Важливий внесок наших викладачів в сфері освіти та науки відзначений значною кількістю нагород та відзнак. Лауреатами Державної премії України в галузі науки і техніки є Д.І. Блецкан, О.О. Кікінеші, Л.Л. Шимон, Ю.М. Височанський, Д.М. Берча. Звання Заслуженого діяча науки і техніки України отримали І.П. Студеняк, Д.І. Блецкан, Ю.М. Височанський, В.М. Різак, С.С. Поп.

Заслуженими працівниками народної освіти України є Л.Л. Шимон, О.Г. Сливка. Гранти міжнародної науково-освітньої програми здобули професори Ю.М. Височанський, В.Ю. Лазур та В.М. Різак.

НОВІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Фізичний факультет забезпечує підготовку фахівців також з двох нових спеціальностей – безпека інформаційних і комунікаційних систем і системи технічного захисту інформації. Завідувач кафедри твердотільної електроніки з спеціальністю інформаційної безпеки професор Василь Михайлович Різак зазначає, що якість факультету, та й університету загалом, складається з трьох факторів. По-перше, – це рівень професорсько-викладацького складу, по-друге, – матеріально-технічна база й, по-третє, – можливість працевлаштування.

За якістю професорсько-викладацького складу, я вважаю, такого високого рівня як на фізичному факультету, в УжНУ більше немає. За матеріально-технічною базою – в міру можливостей ми її оновлюємо, і вона дозволяє в повній мірі проводити навчальні та наукові дослідження. Цього року вже оголошено ректоратом УжНУ тендер на закупівлю обладнання, і ми отримаємо 20 нових комп’ютерів.

Щодо перспектив – вже було багато сказано, хочу ще додати, що нові спеціальності – безпека інформаційних і комунікаційних систем і системи технічного захисту інформації надають фундаментальні знання, що дозволять студентам стати висококласними фахівцями у сфері інформаційної безпеки. В наш час це надзвичайно важливо. Хочу зазначити, що ми готуємо фахівців з інформаційної безпеки, які розуміють систему, принципи побудови мереж, специфіку їх роботи. Тому їхня освіта є більш універсальною та ширшою, ніж простих програмістів та інформатиків.

 

Також ми розробили обласну програму якісної фахової підготовки та кваліфікації фахівців з кібербезпеки в УжНУ на 2016-2018 роки. Це важлива сфера нашої діяльності, оскільки ми вже перейшли до інформаційного суспільства, в якому захист кібернетичного простору та інформаційних технологій держави стає безпосереднім чинником забезпечення її економічної та соціально-політичної стабільності.

Нам вдалося затвердити рамкову угоду з міжнародним консорціумом CERIC-ERIC, співзасновниками якого є 7 європейських держав. Це надзвичайно потужна наукова установа, її адміністративний центр знаходиться в місті Трієст, Італія. В нас є домовленість про отримання обладнання для фізичного факультету, які дозволять розширити спектр наукових досліджень, зокрема в сфері біоінформаційних молекул.

 

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

Доктор фізико-математичних наук, професор Юліан Миронович Височанський додає: «ми співпрацюємо з десятками країн, з провідними університетами, дослідницькими центрами світу. Наша співпраця реальна, вона триває не одне десятиліття, ми давно інтегровані, як це зараз «модно» говорити у світовий освітній та науковий простір. Наші аспіранти мають реальну можливість працювати не тільки в нас в Ужгороді, але й за кордоном. Головне – бажання».

Загалом, у міжнародному плані фізичний факультет здійснює співробітництво більш, ніж 30 вузами та провідними науковими центрами світу. Щорічно група наших студентів, які володіють угорською мовою, проходить семестрове навчання у вузах Угорщини, а окремі студенти – ознайомчу практику у вищих навчальних закладах Словаччини.

Слід розуміти, що фізика цікава не лише як наука, як джерело сучасних технологій. Вона дає чудову підготовку в сфері практичних технологій, в плані того, що молода людина може себе організувати, сучасно мислити. На фізичному факультеті застосовуються сучасні розрахункові підходи, які в повній мірі дозволяють реалізувати студентам, молодим науковцям власні наукові цілі.

 

СПОРТ ТА ДОЗВІЛЛЯ

Заступник декана, кандидат фізико-математичних наук, доцент Іван Йосипович Росола розповідає про спортивне життя факультету: «За останні 15 років наші студенти в трійці лідерів серед університетських команд. На рівних змагаються з фізкультурниками, особливо гаряча боротьба йде тоді, коли сходяться з ними один на один у спортивних змаганнях. Наш студент 5 курсу Телегій Іван виконав норматив на майстра спорту міжнародного класу з бодібілдингу. Він перше місце отримав у дорослій категорії. Також хлопець активно виступає в легкій атлетиці. Іван Телегій – кращий спортсмен в УжНУ в змаганнях «біг на 100 метрів».

Традиційно з 70-х років ХХ століття в нас відбуваються «Дні Архімеда»,- продовжує розмову декан фізичного факультету Володимир Юрійович Лазур. Студенти готують музично-розважальні програми, розігрують цікаві, комічні ситуації з студентського життя, виступають з музичними номерами. Цікаво проходять і дні першокурсника. Загалом, громадських заходів на факультеті відбувається дійсно багато, а студентське життя, крім навчання, насичене цікавими та  незабутніми подіями. Так має й бути, адже студентські роки – найкращі роки нашого життя.