В Україні припинено роботу сервера керування бот-мережею, який адміністрували російські спамери та який координував розсилку спаму за допомогою зламаних серверів низки українських і зарубіжних компаній.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

«Протягом тривалого часу на території України функціонував керуючий сервер потужної кіберзагрози, що забезпечує координацію розсилки спаму за допомогою зламаних серверів довгого ряду приватних українських та закордонних компаній, заражених шкідливою програмою Linux/Mumblehard. Кількість таких серверів варіювалася в різні проміжки часу і станом на березень 2016 року, перебуваючи в 63 країнах світу, становила близько 4 тис., 33 з яких – українські», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до зони ризику, як правило, потрапляли сервери із загальним хостингом, один або кілька сайтів на якому (в більшості своїй з CMS Joomla) були зламані і містили шкідливу програму.

«Наявність такого «щастя» у вигляді бекдора на сервері дозволяла зловмисникам віддалено виконувати команди на заражених серверах, отримувати несанкціонований доступ до оброблюваної на них інформації та несанкціоновано використовувати їх обчислювальні ресурси. Все це, включаючи масове розповсюдження повідомлень електрозв’язку, здійснене без попередньої згоди адресатів, призводило не лише до систематичних, несанкціонованих втручань у роботу серверів, витоку інформації, спотворення процесу її обробки і встановленого порядку маршрутизації, але й завдавало матеріальних та репутаційних збитків, оскільки IP-адреси заражених серверів потрапляли в різні чорні списки», – йдеться в повідомленні.

Нагадуємо, що в жовтні 2015 року було створено Департамент кіберполіції як орган Національної поліції. До кіберполіції планували набрати близько 400 співробітників, серед яких – 187 інспекторів і 39 спеціальних агентів інформаційних технологій. Зарплату кіберполіцейських було визначено на рівні від 6 000 до 30 000 грн. Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, серед іншого, кіберполіція займатиметься порушеннями авторських прав.

Як писав MediaSapiens, український департамент кіберполіції разом зі слідчими затримав німця, який перебуває у міжнародному розшуку. Арешт здійснили на запит правоохоронців ФРН наприкінці січня. У Німеччині хакера звинуватили у вчиненні 15-ти правопорушень, які завдали німецьким компаніям збитків на 2,6 мільйона євро.

 

Джерело: http://osvita.mediasapiens.ua/web/cybersecurity/ukrainska_kiberpolitsiya_likviduvala_botmerezhu_yaku_administruvali_spameri_z_rosii/