Рисунок 1

Однією із головних умов цифровізації  держави є якісний захист державних інформаційних  систем та важливих даних, в тому числі й тих, якими володіє приватний сектор. Однією з ланок забезпечення такого захисту є Кіберцентр UA30, де проходять навчання фахівці з кібербезпеки державних установ та об’єктів критичної інфраструктури.

29 квітня студенти кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки, під керівництвом професорів Василя Різака і Михайла Пагірі та доцента Михайла Пригари, з метою виконання та порядком ознайомлення практичних завдань із кібербезпеки та кіберзахисту відвідали Кіберцентр UA30, який входить до структури Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України і на базі якого функціонує Тренінговий кіберцентр Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку (ДЦКЗ Держспецзв’язку)  та єдина в Україні команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події – CERT-UA (Computer Emergency Response Team of Ukraine), що знаходиться у Києві. Дана зустріч відбулась у рамках нещодавно підписаного Меморандуму про співпрацю між Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Державним вищим навчальним закладом «Ужгородський національний університет». Студенти університетів, які підписали меморандум про співпрацю з Держспецзв’язку, можуть пройти навчання в Тренінговому кіберцентрі ДЦКЗ Держспецзв’язку та вдосконалити свої навички, відпрацьовуючи сценарії реагування на кібератаки на спеціальних тренажерах.

Рисунок 5

Рисунок 6«Нещодавно я мала можливість пройти ознайомчу практику в Кіберцентрі UA30, і це був незабутній досвід. З перших хвилин стало зрозуміло, що центр ставить перед собою амбітні цілі: не лише створити сучасну інфраструктуру кібербезпеки, а й активно розвивати цю галузь в Україні. Я була вражена рівнем технічного оснащення центру. Спеціалізоване обладнання, сучасний дизайн та зручні робочі місця створюють сприятливі умови для навчання та роботи. Особливо цінним для мене стало те, що нам дали можливість виконати практичне завдання, яке допомогло закріпити теоретичні знання та здобути практичний досвід. Впевнена, що знання та навички, отримані під час практики в Кіберцентрі UA30, стануть для мене міцним фундаментом для успішного старту в кар’єрі кіберфахівця. Загалом, відвідування Кіберцентру UA30 справило на мене надзвичайно позитивне враження. Це не просто місце, де можна здобути освіту, а й справжня платформа для професійного зростання та розвитку в динамічній сфері кібербезпеки»,- ділиться враженнями студентка Даніела Рак.

Рисунок 7

 «Враження від візиту до Кіберцентру UA30 були неймовірні. Тут просто вражає рівень технічної оснащеності та професіоналізм персоналу. Ми мали можливість оглянути інноваційні розробки в галузі кібербезпеки, а також взяти участь у майстер-класах з кіберзахисту. Кожна деталь була ретельно продумана, а співробітники центру надзвичайно компетентні і доброзичливі. Велика подяка за такий захоплюючий досвід!»,- додає студентка Ангеліна Кінаш.

Рисунок 11

Кіберцентр UA30 – це новітній державний центр, що дає можливості здобуття навичок та знань у сфері кіберзахисту. До його складу входить також оновлений тренінговий майданчик з унікальною технологією відпрацювання реальних сценаріїв кібератак у навчальному середовищі. У світі налічується всього близько 20 таких платформ, шість з яких у США.

У Кіберцентрі UA30 об’єднані найновіші технології доступні в нашій країні та найкращі фахівці у сфері кіберзахисту та кібербезпеки. За допомогою працівників центру, студенти намагалися подолати кіберворога у пробних атаках.

На базі Кіберцентру UA30 також  працює урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA. Це єдина команда з України, що має акредитацію у FIRST та може оперативно взаємодіяти з командами реагування з 97 країн світу.

«Це надзвичайно класна можливість спробувати реальні сценарії кіберзагроз у такій площині. Тепер відразу видно моменти, які треба доопрацювати –  це стосується і теорії, і практики. Гадаю, що кожен студент, який навчається за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації має проходити схожі завдання. Тому ще раз переконуюсь, що створення кіберполігону у нас на кафедрі – чудова ідея, яка неодмінно буде породжувати класних спеціалістів »,- додає Богдан Маліцький, аспірант кафедри ТЕІБ.

«Познайомившись з Кіберцентром UA30, я залишився вражений його підходом до кібербезпеки та стимулюючою атмосферою розвитку. Технічне обладнання на високому рівні, а комфортні умови навчання і роботи створюють ідеальні передумови для ефективного засвоєння матеріалу. Можливість виконати практичне завдання дозволяє набути навичок, що безсумнівно будуть корисними у майбутньому. Кіберцентр UA30 не лише місце для навчання, але і центр, де формується сприятлива атмосфера для професійного зростання в галузі захисту державних даних», – зауважує студент Денис Пузяк.  Рисунок 12

Наприкінці зустрічі професор Василь Різак уклав домовленість про стажування в Кіберцентрі UA30 для студентів,аспірантів та викладачів кафедри ТЕІБ, щоб покращити та удосконалити професійні навички.

Рисунок 8

Ужгородський національний університет став одним із перших навчальних закладів, хто відвідав дану структуру, розпочавши реалізувати  угоду  з Держспецзв’язком.

Також студентам провели екскурсію спеціалізованим навчальним закладом Києва – Інститутом спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”. Підрозділ має статус закладу освіти Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.
Меморандум про співпрацю між Адміністрацією Держспецзв'язку та УжНУ у дії

Делегації був запропонований огляд сучасної матеріально-технічної бази для організації якісного освітнього процесу і науково-технічної діяльності, до складу якої входить навчальний комплекс із сучасними спеціалізованими лабораторіями і комп’ютерними класами. Зокрема, оглянуто навчальний ситуаційний центр з кібербезпеки, навчальні лабораторії з технічного захисту інформації та навчальний вузол зв’язку. Крім того, на базі інституту функціонує академія CISCO, в рамках якої слухачам надаються додаткові можливості набуття практичного досвіду з конфігурування та адміністрування мережевого обладнання з одержанням відповідних атестатів міжнародного зразка.

«Після відвідування  ІСЗЗІ КПІ ім. Ігоря Сікорського  у мене залишилися дуже приємні враження, адже назва відповідає очікуванням. Університет забезпечений технологіями, які дають можливість розвиватися. ІСЗЗІ також активно займається питаннями кібербезпеки, пропонуючи студентам актуальні курси з цієї галузі. Викладачі та дослідники центру кібербезпеки активно працюють над удосконаленням методів захисту від кіберзагроз та надійних рішень у цій сфері. Такий підхід допомагає студентам отримати необхідні знання та навички для ефективної роботи в сфері кібербезпеки»,- додає студент Богдан Довгінка.

Професор Василь Різак, начальник ІСЗЗІ бригадний генерал Олександр Пучков та завідувач спеціальної кафедри №1, яка здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації.
у рамках зустрічі домовились про подальшу комунікацію, яка буде включати в себе спільні проєкти,заходи та стажування викладачів у вищезгаданих закладах освіти,які будуть стратегічно важливі для розвитку спеціальності Кібербезпека.

Колектив  кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки УжНУ дякує керівництву Держспецзв’язку і Управління Держспецзв’язку у Закарпатській області, а також фахівцям Кіберцентру UA30 та ІСЗЗІ КПІ ім. Ігоря Сікорського за корисний досвід та екскурсії, які були проведені у рамках ознайомчої практики задля ще більшого удосконалення знань студентів та здобуття практичних навичок.

 

Яна ЛЕГЕЗА

https://www.uzhnu.edu.ua/uk/news/memorandum-pro-spivpratsyu-mizh-administratsiyeyu-.htm