1 вересня 2023 року на фізичному факультеті з метою налагодження взаємодії освіти і ринку праці відбулася зустріч стейкхолдерів спеціальності 125 «Кібербезпека та захист інформації» із здобувачами вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів та робочими групами відповідних освітньо-професійних програм.

Співпраця з роботодавцями є важливою для розвитку практичних професійних компетентностей майбутніх випускників. Таким чином, кафедра твердотільної електроніки та інформаційної безпеки крок за кроком розвиває майбутніх фахівців у галузі інформаційної безпеки завдяки плідній праці зі стейкхолдерами.

Зустріч ініціював завідувач кафедри, гарант освітніх програм, професор Василь Різак. Також до неї долучились начальник управління Держспецзв’язку в Закарпатській області Петро Маркевич, т.в.о. заступника начальника відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Михайло Танчинець, інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Закарпатській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Валерія Брага, а також представники Служби Безпеки України.

На зустрічі обговорювалися питання вдосконалення навчальних програм у вищезазначених галузях знань. Зацікавлені сторони отримали краще розуміння навчальних матеріалів та технологічної бази, які відіграють важливу роль у якості навчального процесу.

Михайло Танчинець: «Наш підрозділ  займається питаннями попередження, виявлення та припинення правопорушень, які здійснюються за допомогою комп’ютерів, комп’ютерних мереж і електрозв’язку. Спеціалісти нам завжди потрібні, особливо дівчата, тому рекомендую поглинати кожну нитку інформації, яку надає навчальний заклад.»

З особливим захопленням  першокурсники слухали вітальне слово начальника  управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області Петра Вікторовича Маркевича.

Внутрішні та зовнішні зацікавлені сторони обговорили поточну освітню ситуацію щодо підготовки студентів за спеціальністю “Кібербезпека та захист інформації”, проаналізували зміст освіти та професійні компетенції, необхідні для підготовки фахівців у галузі інформаційної безпеки.

Вітання першокурсникам також висловив представник Служби Безпеки України. Держслужбовець наголосив на важливості даної спеціальності саме зараз, у військовий час. « У цьогорічних вступників перший курс буде зовсім іншим, не схожим на попередні. Це пов’язано не лише з умовами агресії, але й змістовним наповненням програм. Ми зацікавлені, щоб ваше навчання було якісним та цікавим. Нам потрібні професіонали своєї справи та  патріоти. Ми хочемо,щоб ви реалізувались, насамперед, як особистості. Наше головне завдання, і ваше, у майбутньому – захист України та її громадян від будь-яких загроз сучасного світу. Все буде Україна!»

Зокрема, завідувач кафедри ТЕІБ Василь Різак ознайомив присутніх із можливостями працевлаштування у державних структурах. Відповідно, щоб бути затребуваним фахівцем, потрібно вивчати особливості роботи галузі, постійно впроваджувати для здобувачів освіти нові компетенції.

Залучення стейкхолдерів на кожному етапі освітньої траєкторії також реалізується через практичні курси під керівництвом практиків, участь зацікавлених сторін у публічних лекціях, надання дуальної освіти та прихильність до академічної доброчесності.

Також із вступними словами, побажаннями для юних студентів виступили професор кафедри ТЕІБ Михайло Пагіря, доценти Михайло Січка та Іван Трикур.

Завдяки цій зустрічі розробники освітніх програм зі спеціальності 125 “Кібербезпека та захист інформації” мали можливість вивчити думки всіх стейкхолдерів, зацікавлених у конкурентоспроможності майбутніх випускників та підвищенні якості розроблених освітньо-професійних програм.

Гаранти освітньо-професійних програм подякували учасникам зустрічі зі стейкхолдерами за висловлені пропозиції та зазначили, що висловлені думки будуть враховані при доопрацюванні навчальних планів та освітньо-професійних програм підготовки фахівців у сфері цифрової безпеки на всіх рівнях вищої освіти.

Яна Легеза