Онлайн-захід організував Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО спільно з проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за підтримки Державної служби спецзв’язку та захисту інформації

Студенти й аспіранти кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ взяли участь у навчальному турнірі з кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури Grid NetWars.

Захід відбувався онлайн. Організував його Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за підтримки Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. До участі долучалися представники державних органів, приватних компаній та студенти, що вивчають кібербезпеку.

В анонсі турніру керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО Сергій Прокопенко зазначив: «Застосування Російською Федерацією новітніх кібертехнологій, спрямованих на знищення критичної інформаційної інфраструктури України, вже сьогодні вимагає невідкладних заходів, спрямованих на підвищення ефективності національної системи кібербезпеки. Одним із таких заходів є навчання Grid NetWars, яке в режимі реального часу дозволить здобути передовий досвід у сфері ідентифікації та протидії кібератакам на критичну інфраструктуру України».

Своїми враженнями від участі в турнірі з Медіацентром поділився один із учасників ужнівської команди аспірант Василь Буковецький. Розповідає: «Наша команда складалася з 5 учасників – від бакалавра до аспіранта. Завдання полягало в тому, щоб знайти організатора викрадення даних в імітованій ситуації. Для цього нам надали нібито файли з комп’ютерів, логіни тощо. Змодельовану ситуацію розплутували, як клубок. Передусім потрібно було визначити уражені комп’ютери, з’ясувати, на які дані була спрямована атака, що могли вкрасти чи вкрали, а відтак знайти, звідки, з якої країни цю атаку реалізували».

До участі долучилося 49 команд із України. На виконання завдання у хлопців і дівчат був робочий день – з 9:30 до 17:00. У підсумку, змагаючись із досвідченими фахівцями, наші студенти посіли 18 місце.

Василь Буковецький зазначає: «Навчання на спеціальності «кібербезпека» хоч і дає можливість використати свої навички на практиці, але в таких масштабних навчаннях працювати довелося вперше. Організатори дуже добре підготувалися й усе детально продумали. Деякі теоретичні знання я вперше застосовував на практиці. Для студента чи аспіранта це досить унікальна можливість випробувати себе».

Ужнівці взяли участь у перших в Україні навчаннях із кібербезпеки Grid NetWars