Наукова біографія
професора Владіміра МАТОЛІНА

     Професор Владімір МАТОЛІН – видатний вчений,  який отримав світове визнання за особисті високі наукові досягнення та вагомий вклад у справу виховання,  навчання  і  підготовку  фахівців  у галузі фізики.
Владімір Матолін закінчив магістратуру  (1976р.) і в 1982р. захистив кандидатську дисертацію у Карловому університеті (м.Прага). У 1987р. одержав диплом PhD з фізики поверхні в Університет Aix-Marseille III (Франція) , а з 1995р. – доктор наук Карлового університету (м.Прага). У 1989-1985 рр. – доцент Університет Aix-Marseille III (Франція), з  1985 по 1992 рр. – науковий співробітник факультету математики та фізики Карлового університету (Чехія) і університету Aix-Marseille III (Франція). З 1992 року займається науково-педагогічною діяльністю на посаді доцента факультету математики та фізики Карлового університету (1992-1997рр.), професора університету Клермон-Ферран (1993-2002рр. ), а з 1997р. – професор факультету математики та фізики Карлового університету.
Проф. Матолін Владімір має величезний досвід міжнародної співпраці, зокрема проходив чотирьохмісячне пост-докторське стажування у Федеральному інституті технологій Швейцарії (1990р.), одержав стипендію в 2005 р. для зарубіжних співробітників від Національного інституту матеріалознавства   Японії і пройшов восьмимісячне стажування у цьому ж інституті .
Поряд із науково-педагогічною діяльністю він докладає чимало зусиль для організації   науки та підтримки пріоритетних наукових напрямків, а також інтенсивного залучення молоді до дослідницької діяльності. Проф.Матолін В. – віце-президент Чеського вакуумного товариства (1995р.); редактор Центрально-Європейського журналу фізики (2002-2007рр.); керівник наукового проекту в Національному інституті матеріалознавства, Tsukuba, Японія (2004р.); член “Council of Partner”  на синхротроні Elettra, Італія (2008р.); член експертної групи P 04 Програми передових грантів ERC (2008-2014рр.); член експертної комісії програми KONTAKT Міністерства освіти Чехії (2008); член комітету проекту COST MP0903 «Наносплави»(2011р.); член комітету проекту COST CM1104 «Відновні оксиди» (2012 р.); член комітету проекту ЄС 7FP Marie Curie-FUNPROB (2011-2015рр.); координатор проекту 7FP NMP проекту chipCAT (2011-2016рр. ); член Ради директорів Європейського консорціуму дослідницької інфраструктури CERIC-ERIC (2014р. – до цього часу).
Його особистий здобуток: автор або співавтор статей, індексованих у WOS – 393, кількість цитат (WOS) – 5450, а індекс Гірша – 38.  Своєю науковою діяльністю сприяв становленню багатьом магістрам та кандидатам фізико-математичних наук, у тому числі й випускникам фізичного факультету УжНУ. За свої заслуги проф.Матолін Владімір нагороджено у 2012р. Золотою медалю факультету математики і фізики Карлового університету,  обрано почесним громадянином міста Абілене штату  Техас  у  США  (1995р.)  та  присвоєно  почесне  звання
«Почесний доктор університету Блеза Паскаля» у Франції (2002р).
Вчена  рада фізичного факультету УжНУ звернулася з клопотанням про присвоєння професору Владіміру МАТОЛІНУ звання  «Почесний доктор Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет», оскільки він не знаходиться у трудових відносинах з УжНУ і  виступає з доповідями та лекціями перед науково-педагогічними працівниками  та студентами нашого університету, а також сприяє зміцненню  міжнародного   співробітництва   вчених  УжНУ  і  зарубіжних  країн  у галузі освіти і науки.
З його ініціативи та при його безпосередній активній участі зараз у Карловому університеті, що є безсумнівним лідером серед університетів Центрально-Східної Європи, працює добрий десяток фізиків, які здобули вищу освіту в Ужгороді.  Як вищенаведено, професор Матолін В. входить у раду директорів європейського консорціуму університетів CERIC-ERIC, який в останні кілька років почав активно розширюватися. Спочатку зі вступом Румунії до ЄС до нього приєдналися румунські фізики, а буквально 3 роки тому – і польські. У Владіміра Матоліна виникла ідея залучити й Україну, а форпост консорціуму створити саме в УжНУ. Завдяки консолідованій позиції  проф.Матоліна В. та ректора УжНУ проф. Смоланки В.І. договір між CERIC-ERIC і УжНУ був підписаний, що у свою чергу сприяло тому, що  фізики УжНУ стали одним із перших колективів українських вчених, що увійшли у “Горизонт 2020”. Наступним кроком назустріч ужгородським фізикам  з боку проф. Матоліна В. була безоплатна передача обладнання для створення лабораторії Оже-спектроскопії і магнетронного напилення плівок на кафедрі твердотільної електроніки та інформаційної безпеки УжНУ в якості гуманітарної допомоги. Він також  забезпечив приїзд  фахівців від консорціуму  СЕRІС-ЕRІС для налаштування і підготовки до роботи високотехнологічного  фізичного обладнання.
У понеділок, 21 жовтня 2019р., в актовій залі ректорату УжНУ під час  урочистого засідання Вченої ради, присвяченого 74-й річниці Ужгородського національного університету, професора Карлового університету Владіміра Матоліна нагородили званням «Почесний доктор ДВНЗ «Ужгородський національний університет» .