У суботу, 21 квітня, на фізичному факультеті відбувся фінальний другий етап очного Всеукраїнського наукового конкурсу «Digital measurements 2018». Змагання мають на меті активізувати застосування вимірювальних комп’ютерних комплексів у навчальному процесі.

Під час конкурсу

Представляли свої роботи учні у двох групах – навчальних та дослідницьких проектів. До другого етапу було допущено по 3 дослідження.

Презентування зосередили на кафедрі твердотільної електроніки з/с інформаційної безпеки. Зі вступним словом виступив завідувач кафедри професор Василь Різак, який привітав учасників і зауважив: «Ми розпочинаємо дуже серйозну роботу, яка, впевнений, позначиться й на нашому суспільстві. Адже воно перебуває в перехідному періоді, де панують інформаційні технології, які полегшують рух до нових знань. Переглядаючи ваші напрацювання, ми, тобто журі, одразу зрозуміли: якщо й надалі розвиватиметеся в цьому руслі, наука процвітатиме». Також пан Василь повідомив гостей, що в Ужгороді триває «Сакура-фест», і запросив усіх відвідати цікаві локації.

Василь Різак

До присутніх звернувся й заступник декана фізичного факультету Іван Росола: «Радий вітати всіх учасників на нашому факультеті. Скажу, що нам було важко вибрати кращі роботи, адже всі дослідження виконані на високому рівні. Також запрошую вас вступати на фізфак. Наприклад, маємо чудову спеціальність «Кібербезпека», яка вас, переконаний, зацікавить».

Іван Росола

Побажав всім успіху й віри у власні сили також співробітник компанії ТОВ «БМС ТЕХНО», менеджер із застосування інформаційних технологій в освіті Роман Шанідзе. До слова, ця фірма стала спонсором й одним із організаторів конкурсу – питаннями підбору подарунків, домовленостей стосовно проїзду, проживання, харчування, безпосереднього зв’язку з УжНУ займалася менеджер із супроводження проектів Наталія Юрчак.

Роман Шанідзе

Відтак узгодили організаційні питання: вирішили надати до 5 хвилин на технічну підготовку до захисту – під’єднання обладнання й запуск потрібних програм, 10 хвилин встановили для доповіді й відповідних дослідів, після чого учні, вчителі, викладачі й члени журі зможуть ставити питання.

Наталія Юрчак

Почали з презентування проектів представниками навчальної групи.  Відтак зробили півгодинну перерву. Загалом учні представляли свої розробки протягом трьох годин. Одразу після закінчення захисту проектів дослідницького характеру журі оголосило розподіл місць і розпочало нагородження.

До слова запросили директора ТОВ «БМС ТЕХНО» Тараса Шевченка, який разом із Василем Різаком та Романом Шанідзе вручав цінні подарунки.

Отже, третє місце у навчальній секції посів учень Опорного закладу навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад – позашкільний навчальний заклад-гімназія» Асканія-Нова селищної ради (Херсонщина) Євгеній Кравченко, а в дослідницькій – учні Чорнобаївської ЗОШ І–ІІІ ступенів №1 (Черкащина) Сніжана Аністратенко та Арсеній Мурав’я.

Найкращими ж у навчальній групі стали учні Вишнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 (Київщина) Анна Тетеріна та Ілля Дубінін; у дослідницькій секції – учениця Чорнобаївської ЗОШ І–ІІІ ступенів №1 (Черкащина) Дана Савєнкова.

Наприкінці учні та їхні керівники зізналися, що найприємнішим подарунком для них стало саме відвідання міста Ужгорода.