УжНУ розпочав співпрацю з міжнародним науковим консорціумом СЕRІС-ЕRІС

Вагомий крок до входження в європейський науковий та дослідницький простір зроблено – Ужгородський національний університет як представник України підписав базову угоду про співпрацю з науковим консорціумом СЕRІС-ЕRІС. В рамках угоди сторони домовилися про створення в УжНУ фізичної лабораторії з  надсучасним науковим обладнанням.

СЕRІС-ЕRІС – це міжнародна науково-дослідницька установа, засновниками якої є уряди Чеської Республіки, Італії, Австрії, Словенії, Сербії та Румунії. Метою є фундаментальні та прикладні дослідження в області матеріалів, біоматеріалів і нанотехнологій.

Підписання угоди про співпрацю відбулося в Трієсті (Італія) в штаб-квартирі міжнародної організації. «Це величезна честь для нас представляти Україну в поважному науковому консорціумі. Адже ми представляємо не тільки наш університет, але й нашу країну.  Співпраця матиме великий позитивний вплив на наші наукові досягнення, адже ми об’єднуємо зусилля з одним з найбільших наукових центрів Європи» – переконаний ректор університету проф. Володимир Смоланка.

Про підписання угоди та відвідання наукового центру розповідає завідувач кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ проф. Василь  Різак: «Офіційні заходи пройшли на дуже високому рівні, крім керівників міжнародного консорціуму  був присутній представник міністерства освіти та вищої науки Італії. Нас приймали не як представників окремого університету, а як делегацію, яка представляла Україну. Ректор Володимир Смоланка лаконічно і чітко продемонстрував те, чим займається УжНУ. Директор СЕRІС-ЕRІС навіть написала нам лист, де відзначила, що наш університет був дуже гарно представлений. Ми були потім в лабораторіях центру, дуже приємно було там бачити випускників нашої кафедри, зокрема Наталію Цуд».

Як зазначає Василь Різак, за умовами  угоди , на кафедрі твердотільної  електроніки УжНУ за допомогою СЕRІС-ЕRІС створять лабораторію європейського рівня з надсучасним обладнанням. Співробітники центру його встановлять і  допоможуть у налаштуванні. «Темою досліджень  буде взаємодія біомолекул з різними поверхнями, ми вже за цим напрямком виграли другий грант. Завдяки надточному обладнанню ми зможемо спостерігати взаємодію однієї біомолекули з поверхнею діелектрика – ТіО2. Це біосумісний матеріал, титан використовується для конструювання штучних імплантантів, замінників органів людини» – зазначає Василь Різак. Лабораторія зможе забезпечити дослідження в галузі  фізики, хімії біології, та медицини.

За угодою, УжНУ та СЕRІС-ЕRІС співпрацюватимуть у сфері  магістерських та докторських студентських програм (особливо у сфері фізики твердого тіла), у спільній підготовці кадрів, управлінні даними та створенні і використанні наукових лабораторій.

Олексій Шафраньош, Прес-служба УжНУ