Німецьке об’єднання “Декабристи” запрошує студентів та молодих фахівців з України та з Молдавії пройти стажування в Німеччині. Заявки можна надсилати до 31 серпня.

0,,15975495_403,00

 

Масові політичні виступи після виборів до Державної думи в 2011 році вилилися не тільки на вулиці Москви, але і Берліна. Що стало з багатьма учасниками цих протестів в Росії, відомо з “болотного справи”. У Німеччині незгодні з результатами виборів, зібравшись перед посольством Російської Федерації в німецькій столиці, вирішили так більше і не розходитися. Протести переросли в створення об’єднання “Декабристи”, яке сьогодні реалізує ряд проектів з розвитку демократії в країнах Східної Європи.
Про програму
У 2015 році німецькі “декабристи” ініціювали програму European Associates Programm, по якій в Німеччину – на північ Баварії і в Берлін – приїжджають стипендіати з України та Молдавії. Вона здійснюється за підтримки МЗС Німеччини. У перший рік учасниками стипендіальної програми стали 26 осіб.
Андрій Новак, керівник і автор проекту, зазначає в інтерв’ю DW, що в минулому році хлопці приїхали з Києва, Одеси, Харкова, Львова. “А ось з самопроголошених ЛНР і ДНР у нас поки нікого не було, – каже він. – Це можливо. Звичайно, з організацією буде складніше, тому що ми поки не стикалися з оформленням візи. Якщо це будуть біженці з цих регіонів, які зараз проживають в інших частинах України, оформити документи буде, напевно, простіше “. А якщо прийде заявка з Криму? “Для нас – це Україна, ми дотримуємося норм міжнародного права, – відповідає Андрій Новак. – Як би це могло виглядати на практиці, я не знаю”. У минулому році до організаторів програми надійшла заявка від росіянки, яка мешкає в даний момент в Одесі. Їй дозволили брати участь. Головне, як відзначає автор проекту, людина повинна жити на Україні або в Молдавії.

Взяти участь у програмі можуть студенти, відучилися вже як мінімум чотири семестри, а також випускники вузів з досвідом роботи не більше 10 років. Від кандидатів потрібні хороші знання німецької мови. Крім знань по своїй спеціальності важливо мати активну громадянську позицію. Основний фокус – демократія, права людини, обмін досвідом в сфері освіти, культури, науки.
умови відбору
На першому етапі кандидати оформляють заявку на сайті організації. Потрібно також надати своє резюме. Учасники відбору, що пройшли за підсумками конкурсу документів, будуть запрошені на інтерв’ю, яке відбудеться в рамках телефонної розмови на двох мовах – російською та німецькою. На програму 2016 року планують взяти 45 чоловік. 15 учасників приїдуть до Берліна, 30 осіб поїдуть до Баварії. Регіональна особливість цієї програми полягає в тому, що в південний регіон Німеччини відправляються економісти, інженери, викладачі німецької мови як іноземної. У столиці залишаються стипендіати, яким належить пройти стажування федеральних міністерствах, держустановах, в політичних організаціях, НКО, ЗМІ.
Стажування розрахована на термін від чотирьох до восьми тижнів. Стипендіати повинні бути готові приїхати в Німеччину в період з 7 листопада по 2 грудня 2016 року. Стипендія виплачується в розмірі 1000 євро на людину на весь термін стажування. Для покриття транспортних витрат учасникам програми надається сума на 300 євро. Заявки приймаються до 31 серпня.