Одне з головних завдань місії – здійснити квантову передачу інформації

Китай запустив у вівторок, 16 серпня, перший у світі квантовий супутник Long March-2D, повідомляє агентство Reuters. У Китаї впевнені, що їм вдасться вперше в світі здійснити квантову передачу інформації між супутником і земною поверхнею. Наголошується, що програма є одним з пріоритетів роботи голови КНР Сі Цзіньпіна, який закликав Китай затвердити себе як космічної держави.

155453

Квантовий супутник протягом приблизно 3 місяців після виведення на орбіту буде проходити тестування орбітальне

Супутник був запущений з Цзюцюань у віддаленій північно-західній провінції Ганьсу в перші години у вівторок. Супутник названий на честь стародавнього китайського філософа і вченого Мо-Цзі, який більше двох тисячоліть тому висловив припущення про прямолінійне поширення світла. Одна з головних завдань місії – здійснити квантову передачу інформації і встановити захищений канал зв’язку між Китаєм (Пекіном) і Європою (Віднем). Маса апарату становить понад 600 кілограмів, він буде перебувати на сонячно-синхронну орбіту висотою 500 кілометрів, а її період обертання навколо Землі буде становити 90 хвилин. Місія Quantum Experiments at Space Scale, QUESS розрахована на два роки. Квантовий супутник протягом приблизно 3 місяців після виведення на орбіту буде проходити орбітальне тестування, потім він буде переведений в фазу експлуатації на орбіті, повідомляє газета “Женьмінь жибао”.

7 серпня Китай успішно запустив перший національний супутник мобільного зв’язку. Раніше Китай запустив супутник для вивчення темної матерії, який вже почав передавати на Землю зібрані ним дані.