Вагомий крок до входження в європейський науковий та дослідницький простір зроблено – Ужгородський національний університет як представник України підписав базову угоду про співпрацю з науковим консорціумом СЕRІС-ЕRІС. В рамках угоди сторони домовилися про створення в УжНУ фізичної лабораторії з надсучасним науковим обладнанням.
СЕRІС-ЕRІС – це міжнародна науково-дослідницька установа, засновниками якої є уряди Чеської Республіки, Італії, Австрії, Словенії, Сербії та Румунії. Метою є фундаментальні та прикладні дослідження в області матеріалів, біоматеріалів і нанотехнологій.

Підписання угоди про співпрацю відбулося в Трієсті (Італія) в штаб-квартирі міжнародної організації.

За умовами угоди, на кафедрі твердотільної електроніки УжНУ за допомогою СЕRІС-ЕRІС створять лабораторію європейського рівня з надсучасним обладнанням. Співробітники центру його встановлять і допоможуть у налаштуванні.

«Темою досліджень буде взаємодія біомолекул з різними поверхнями, ми вже за цим напрямком виграли другий грант. Завдяки надточному обладнанню ми зможемо спостерігати взаємодію однієї біомолекули з поверхнею діелектрика – ТіО2. Це біосумісний матеріал, титан використовується для конструювання штучних імплантантів, замінників органів людини» – зазначає завідувач кафедри твердотільної електроніки та інформаційної безпеки фізичного факультету УжНУ, проф. Василь Різак. Лабораторія зможе забезпечити дослідження в галузі фізики, хімії біології, та медицини.

За угодою, УжНУ та СЕRІС-ЕRІС співпрацюватимуть у сфері магістерських та докторських студентських програм (особливо у сфері фізики твердого тіла), у спільній підготовці кадрів, управлінні даними та створенні і використанні наукових лабораторій.