Шановний пане М. Стріхо!
Закарпатське відділення Українського Фізичного Товариства просить Вас нагально скликати позачергові збори Товариства з метою висловлення його позиції щодо критичного зменшення фінансування наукової діяльності в Україні, що ставить питання про виживання вітчизняної науки. Особливо згубною така політика є для природничих напрямків науки, у тому числі фізичних, які потребують серйозної фінансової підтримки інфраструктури наукових досліджень, оновлення коштовної наукової апаратури.

Виведення науки із числа пріоритетів держави вже позначається у значному зменшенні представництва вітчизняних науковців на міжнародних наукових форумах, їх участі у важливих наукових проектах, експертних радах та організаційних комітетах міжнародних конференцій. Це, власне є кроком до припинення розвитку високотехнологічних сегментів народного господарства, знищення конкурентоздатності вітчизняної продукції на світових ринках та є прямим шляхом до критичного ослаблення обороноздатності країни.

Фізична наука є базовим та високотехнологічним компонентом науково-технічної галузі нашої країни. Вона також є фактором, що свідчить про рівень розвитку вітчизняного виробництва, можливість розробки та впровадження сучасних конкурентоздатних технологій у потенціал країни. Підтримка науки – єдина можливість для нашої країни не скотитися у маргінес світового розвитку, а прийти до успіху на цьому шляху!

Країна, яка не дбає про розвиток своєї вітчизняної науки, приречена стати придатком інших, більш науково-орієнтованих держав, з великою загрозою втрати національної самодостатності та суверенітету.

pidpysy